25.06. – Dogodilo se na današnji dan – Dogodila se bitka kod Little Big Horna. Rođen je engleski pisac George Orwell. Hrvatska i Slovenija proglasile su nezavisnost od SFRJ. Pronađeni ostaci legendarnog vođe gerile Ernesta Che Guevare. Umro pjevač Michael Jackson

1629. – Mirom u Aleu okončana je pobuna hugenota (protestanata) u Francuskoj, ali time nisu okončani njihovi progoni, koji su imali vrhunac u “Vartolomejskoj noći” 1572., kada je po naređenju Katarine Mediči ubijeno preko 20.000 njihovih pristalica. Punu ravnopravnost sa katolicima oni su stekli tek nakon Francuske revolucije.

1788. – Virginia postala 10. savezna država koja je ratificirala Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

1847. – Liberija proglašena nezavisnom republikom, ali s ograničenim suverenitetom (ostala je pod finansijskom kontrolom SAD). Tu afričku državu su – sa statusom kolonije – osnovali 1822. oslobođeni crni robovi, preseljeni iz SAD na prostor uz Atlantski okean između Sijera Leone, Gvineje i Obale Slonovače. Nezavisnost Liberije SAD priznale su 25. juna 1862.

1852. – Rođen je španski arhitekt Antonio Gaudi.

1867. – Rođen je italijanski pisac Luigi Pirandello, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1934., jedan od najzačajnijih dramskih pisaca 20. vijeka (“Šest lica traže pisca”, “Đakomino”, “Henrik IV”).

1872. – Rimokatolički jezuitski red izbačen iz Njemačke.

1876. – U bici kod Little Big Horna indijansko pleme Sioux pod komandom poglavice “Ludog Konja” uništilo dio Sedme konjičke divizije generala Georgea Armstronga Custera.

1903. – Rođen je engleski pisac Eric Arthur Blair, poznat kao George Orwell, čija su antiutopijska djela vizija moguće totalitarne budućnosti svijeta i alegorična satira moderne diktature. Djela: romani “1984”, “Životinjska farma”, “Burmanski dani”, eseji “U kitu”, “Kritički eseji”, “Lov na slona”, “Engleska, vaša Engleska”, knjiga o Španiji “Počast Kataloniji”.

1904. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Besim Korkut.

1913. – Rođen je španski borac i partizanski komandant Peko Dapčević.

1919. – Potpisan je Versajski mirovni ugovor između Njemačke i saveznika, kojim je i formalno završen Prvi svjetski rat.

1920. – U Vukovaru poslije pet dana rada završen Drugi kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koji je usvojio novi program i statut i izmijenio naziv partije u Komunistička partija Jugoslavije. Za predsjednike Centralnog partijskog vijeća izabrani su Pavle Pavlović i Jakov Lastrić, a za sekretare Sima Marković i Filip Filipović.

1925. – Iz Višegrada u Užice uz veliko slavlje stigao prvi voz, popularno nazvan ćiro. Izgradnju pruge između Vardišta i Užica počela je Austro-Ugarska odmah po okupaciji Srbije 1915. Projektovali su je austrougarski inženjeri, a u surovim uslovima gradili ratni zarobljenici Italijani i Rusi. Ćiro je prestao da saobraća 1974, kada su u Jugoslaviji ukinute i mnoge druge pruge uskog kolosijeka. Dionica od Mokre Gore do Višegrada u prometu je od jula 2012. kao turistička pruga.

1940. – U Drugom svjetskom ratu stupio na snagu sporazum o primirju Francuske s Njemačkom i Italijom. Njemačke trupe su, na osnovu sporazuma, okupirale zapadnu i sjevernu Francusku, pokrajine Alzas i Lorena su pripojene Njemačkoj, a Italiji dijelovi Francuske u Alpima. Na ostatku teritorije Francuske stvorena marionetska pronacistička vlada maršala Henrija Philippee Pétaina sa sjedištem u Vichyju.

1945. – U San Franciscu je održana konferencija UN-a na kojoj je potpisana Povelja Ujedinjenih Naroda. Ona zapravo predstavlja Ustav UN, a potpisalo ju je 50 zemalja članica.

1950. – Pušten je u saobraćaj put Beograd-Zagreb, dug 400 kilometara, nazvan “Auto put bratstvo-jedinstvo”, u čijoj su izgradnji učestvovale dobrovoljne omladinske radne brigade iz svih krajeva Jugoslavije.

1950. – Napadom sjevernokorejskih snaga počeo Korejski rat, a svijet se našao na ivici izbijanja Trećeg svjetskog rata. Poslije kapitulacije Japana SSSR je zaposjeo sjeverni, a SAD južni dio Koreje, s granicom na 38. paraleli. SAD su u Koreji intervenisale pod zastavom UN, što je bio prvi slučaj oružane intervencije svjetske organizacije. Poslije maratonskih pregovora rat, koji je vođen s promjenljivom srećom, okončan je 27. jula 1953, a Korejsko poluostvo je podijeljeno duž 38. paralele na Sjevernu i Južnu Koreju.

1956. – U poljskom gradu Poznanj ugušena je pobuna radnika uz veliki broj žrtava.

1959. – SSSR predložio uspostavljanje denuklearizovane zone na Balkanskom poluotoku i u Jadranskom moru.

1966. – Jugoslavija i Vatikan obnovili diplomatske odnose.

1975. – Afrička država Mozambik poslije 477 godina kolonijalne zavisnosti od Portugalije stekla nezavisnost.

1991. – Posljednje sovjetske jedinice napustile Čehoslovačku, 23 godine posle vojne intervencije Varšavskog pakta kojom je prekinuta reformistička politika Aleksandra Dubčeka.

1991. – Hrvatska i Slovenija proglasile su nezavisnost od SFR Jugoslavije.

1995. – Šeik Hamad bin Kalifa Al Tani državnim udarom sa vlasti zbacio oca, šeika Kalifu, emira Katara.

1997. – Kubanski i argentinski forenzičari pronašli su šest kostura u blizini bolivijskog grada Valgranda. Kasnije je utvrđeno da su među njima i ostaci legendarnog vođe gerile Ernesta Che Guevare.

1997. – Umro francuski okeanograf Jacques-Yves Cousteau, član Francuske akademije, veliki borac za zaštitu čovjekove okoline. Prvi dokumentarni film “Deset hiljada metara pod morem” snimio je 1943. i otad je uradio mnoštvo dokumentarnih filmova i televizijskih serija o životu u morima i okeanima, krstareći svijetom svojim brodom-laboratorijom “Kalipso”. Za film “Svijet tišine”, koji je snimio s francuskim režiserom Louisom Malleom, 1956. je na festivalu u Kanu dobio “Zlatnu palmu”. Dobitnik je tri puta nagrade “Oskar”. Napisao je više knjiga, uključujući “Putovanje ‘Kalipsa” i “Kroz 18 metara vode”. Ostali filmovi: “Svijet bez sunca”, “Zlatna riba”.

2000. – Grupa svjetskih naučnika objavljuje da je uspješno dekodirala 85 posto ljudskog genoma, čime su otvorena vrata novoj, suvremenijoj medicini.

2000. – SFOR u Prijedoru uhapsio Duška Sikiricu, koji se nalazio na javnoj listi Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Optužnica tereti Sikiricu za “teško kršenje Ženvenske konvencije, kršenje zakona i običaja rata, te genocid i zločin protiv humanosti”.

2001. – Bivši predsjednik SR Jugoslavije, Slobodan Milošvić, izručen je Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Milošević je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999.

2003. – Meksiko je izručio Španiji bivšeg argentinskog pomorskog oficira Ricarda Miguela Cavalla, optuženog za genocid i terorizam tokom “prljavog rata” koji je vođen u vrijeme vladavine vojne hunte u periodu 1976-1983. godine protiv oponenata, a u kome je oko 30.000 ljudi ubijeno ili nestalo.

2007. – Preminuo je Meho Puzić, jedan je od najpoznatijih intepretatora sevdalinke. Audiciju na Radio Sarajevu položio je 1962. godine, kada i počinje njegova dugogodišnja uspješna muzička karijera. Prvu singl-ploču snimio je 1964. godine, koja je u rekordom roku zabilježila prodaju od 100 000 primjeraka. Bio je i učesnik mnogobrojnih festivala širom bivše Jugoslavije.

2009. – Umro je američki pjevač Michael Jackson. Samostalnu karijeru počeo je 1971. Pet njegovih albuma spada među najprodavanije u historiji muzike. Jackson, nazvan kraljem popa, bio je poznat i po ekstravagantnom životu.

2009. – Umrla američka glumica Farrah Fawcett, pop-ikona 1970-ih i zvijezda serije “Charlijevi anđeli”.

Posted by on 2024-06-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login