25. 12. – Na današnji dan – Umrli muzičari James Brown i George Michael kao i engleski filmski glumac Charlie Chaplin. U avionskoj nesreći stradao poznati ruski hor Aleksandrov

Isaac Newton
Isaac Newton

800. – Papa Lav III u Rimu krunisao franačkog vladara Karla Velikog za svetog rimskog cara, što će biti titula njemačkih i austrijskih monarha do vremena Napoleona I.

1000. – Stjepan I Sveti proglašen za prvog ugarskog kralja.

1066. – U Westminsterskoj katedrali u Londonu normanski vojvoda William I Osvajač krunisan za kralja Engleske, pošto je kod Hastingsa potukao vojsku Harolda II, posljednjeg saksonskog kralja. Godine 1070., kada je William osvojio cijelu zemlju, Normani počeli da se stapaju s pokorenim Anglosasima u englesku naciju.

1348. – U Splitu izbila velika epidemija kuge koja je kako opisuje splitski kroničar Kutej “mahom ubijala muškarce i žene, stare i malene”.

Humphrey DeForest Bogart
Humphrey DeForest Bogart

1642. – Rođen je engleski fizičar, matematičar, mehaničar i astronom Isaac Newton (prema pojedinim izvorima datum njegovog rođenja je 4. januar 1643), univerzitetski profesor na Cambridgeu, koji je otkrio gravitaciju, odnosno opšti zakon privlačenja masa, čime je počela nova epoha u mehanici i astronomiji. Od 1703. do smrti 1727. bio je predsjednik Londonskog kraljevskog društva. Nezavisno od Wilhelma Leibniza otkrio je diferencijalni i integralni račun. Postavio je temelje klasične fizike i otkrio neke zakonitosti u optici. Objasnio je padanje i kretanje tijela, kretanje Mjeseca oko Zemlje i planeta oko Sunca, kretanje kometa, plimu i oseku. Otkrio je zakon inercije, nezavisnosti dejstva sile i akcije i reakcije i izveo ostale teoreme mehanike. U matematici je pronašao i metodu interpolacije, uopštio binom i našao binomni beskonačni red, metodu približnog određivanja vrijednosti nula funkcije, klasifikovao oko 80 algebarskih stepena. Konstruisao je prvi teleskop s konkavnim ogledalom. U čast Newtona, znakom N se obilježava sila.

1741. – Švedski fizičar Anders Celzijus izumio skalu od 100 stepeni za mjerenje temperature.

1776. – General George Washington prebacio je snage kojima je komandovao preko rijeke Delaware u New Jerseyu i izveo iznenadni napad na njemačke plaćenike koji su se u američkom ratu za nezavisnost borili za račun Britanaca.

hor Aleksandrov
hor Aleksandrov

1899. – Rođen je američki filmski glumac Humphrey DeForest Bogart, dobitnik nagrade “Oskar” 1951. za film “Afrička kraljica”. Kao jednu od najvećih glumačkih ličnosti u istoriji filma potvrdio ga je tek posmrtni mit poslije 1957. Ostali filmovi: “Kazablanka”, “Malteški soko”, “Duboki san”, “Blago Sijera Madre”, “Rt Largo”, “Imati i nemati”, “Pobuna na Kejnu”, “Bosonoga kontesa”, “Časovi očaja”, “Težak pad”.

1914 – U Prvom svjetskom ratu na zapadnom frontu stupilo na snagu nezvanično Božićno primirje, kada su dvije grupe vojnika, britanskih i njemačkih, obustavile paljbu, izašle iz rovova i srele se na ničijoj zemlji.

1918. – Rođen je egipatski državnik Anwar el-Sadat, predsjednik Egipta od oktobra 1976. do oktobra 1981, kad su ga na vojnoj paradi u Kairu ubili islamisti, ogorčeni zbog sklapanja mira sa Izraelom.

1941. – Japanska armija u Drugom svjetskom ratu okupirala je Hong Kong poslije 17 dana opsade.

1942. – Kompozitor, dirigent i muzikolog Vojislav Vučković strijeljan u okupiranom Beogradu pošto ga je uhapsila specijalna policija. Završio je konzervatorijum u Pragu, gdje je doktorirao muzikologiju. Bio je profesor Muzičke škole “Stanković” u Beogradu, dirigent Beogradske filharmonije, saradnik mnogih listova i časopisa. Između dva svjetska rata učestvovao je u radničkom pokretu, organizovao studentske i radničke horove, pisao muzičku kritiku. U Drugom svjetskom ratu uključio se u Narodnooslobodilački pokret i u ilegalo nastavio da komponuje, stvorivši najznačajnije djelo – “Herojski oratorijum”. Komponovao je i simfonijske poeme “Ozareni put” i “Burevesnik” i balet “Čovek koji je ukrao sunce”.

Ismet Arnautalić
Ismet Arnautalić

1942. – Rođen je ritam gitarista i kompozitor Ismet Arnautalić. Prva grupa u kojoj počinje muzičku karijeru, iz gimnazijskih dana, bila je Eho ’61, a 1962. godine sa Šefkom Akšamijom osniva Indexe, u kojima svira ritam gitaru do 1969. Godine 1971. formira grupu Jutro sa Goranom Bregovićem, ali saradnju prekidaju dvije godine kasnije, nakon čega je grupa preimenovana u Bijelo dugme. Od 1971. profesionalni je gitarist u Plesnom orkestru Televizije, do 1984. godine, kada preuzima dužnost urednika muzičko-zabavnog programa Televizije Sarajevo. Ovaj posao obavljao je do 1993. i za to vrijeme realizirao mnoge muzičke serijale. Najpoznatiji su bili Pop non stop i Pop poligon, te kao poseban projekat Top lista nadrealista. Godine 1990, zajedno s grupom autora, osniva filmsku kuću Saga (skraćeno od ‘sarajevska grupa autora’), u kojoj radi kao kreator video spotova.

1943. – Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije poslalo u Drugom svjetskom ratu premijeru Winstonu Churchillu telegram u kojem se navodi: “Naša politika mora da se osloni na činjenicu – partizani će zavladati u Jugoslaviji. Oni su za nas u vojnom pogledu od velike vrijednosti i moramo im pružiti punu podršku. Vojni razlozi važniji su od političkih. U najvećoj mjeri se može sumnjati u tačnost shvatanja da monarhiju i dalje treba smatrati elementom jedinstva u Jugoslaviji”.

Charlie Chaplin
Charlie Chaplin

1977. – Umro je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Charlie Chaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umjetnika u istoriji filma. U SAD je otišao 1910. i počeo u filmskim burleskama Maka Seneta, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu originalnim likom sentimentalnog klovna – skitnice. Njegov izvorni humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti – izražen likom dobroćudne skitnice Charliea – učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti. Mada nikad nije propovijedao radikalizam bilo kojeg oblika, njegov filmski opus bio je dovoljan razlog da ga godinama progoni šef FBI Edgar Hoover, a u vrijeme antikomunističke histerije u SAD postao je žrtva američkog republikanskog senatora Josepha McCarthya, pa je 1952. emigrirao u Švicarsku, gdje je je umro. Snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodijeljena mu je nagrada “Oscar” za životno djelo. Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dječak”, “Potjera za zlatom”, “Cirkus”, “Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Verdu”, “Jedan kralj u Njujorku”, “Svjetlosti pozornice”, “Grofica iz Hong Konga”.

Nikolaj Čaušesku
Nikolaj Čaušesku

1979. – Sovjetske trupe ušle su u Afganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR izvan Varšavskog pakta, što je zvanična Moskva objasnila namjerom da zaustavi građanski rat u toj zemlji.

1983. – Umro katalonski slikar i vajar Joan Miró, jedan od najvećih nadrealističkih umjetnika. Studirao je u rodnoj Barseloni, a od 1919. je živio u Parizu. Kratko je stvarao pod uticajem kubizma, ali je od 1924. izgradio neponovljiv lični stil, zasnovan na krajnje spontanom registrovanju formi i znakova koji evociraju podsvjesne predstave primarnih i elementarnih vitalnih stanja.

1989. – Nakon krvave revolucije pogubljen je rumunski diktator Nikolaj Čaušesku.

1990. – Prvi put uspješno testiran sistem koji će postati World Wide Web.

1991. – Mihail Gorbačov formalno posnosi ostavku na mjestu predsjednika Sovjetskog Saveza.

1997. – Na Kubi je prvi put poslije tri decenije javno proslavljen Božić. Predsjednik Fidel Castro proglasio je taj dan praznikom u čast pape koji je u januaru 1998. posjetio Kubu.

2004. – NASA-ina sonda Huygens uspješno je sletjela na Saturnov mjesec Titan.

2005. Umrla švedska operska pjevačica Birgit Nilsson, najveći vagnerijanski sopran poslije Drugog svjetskog rata. Slavu je stekla 1959. u njujorškoj Metropoliten operi pjevajući Izoldu u Vagnerovom “Tristanu i Izoldi”.

James Brown
James Brown

2006. – Umro legendarni kralj soula James Brown. Njegov ples na sceni bio je uzor mnogim zvijezdama poput Micka Jaggera i Michaela Jacksona. Poznati hitovi “Out of Singht”, “Sex Machine”, “I Got You”… Za svoj rad osvojio niz nagrada, uključujući nagradu Grammy za životno djelo 1992.g. Njegovo ime stoji u Rock and Roll Hall of Fame od otvaranja 1986. godine uz Elvisa Presleya, Chuck Berrrya i ostale poznate muzičare. Bio je inspiracija mnogima, uključujući Micka Jaggera, Davida Bowiea i Michaela Jacksona, a mnogi su ga otvoreno kopirali.

2016. – Umro je George Michael, britanski pjevač i muzičar, grčko-ciparskog porijekla. Michael započinje samostalnu karijeru albumom Faith (1987.), koji je prodan više od 20 miliona puta, dok je ukupno prodao više od 85 miliona nosača zvuka širom svijeta. Pjesma “Last Christmas“, koju je Michael i napisao, postignula je planetarni uspjeh i do danas ostala jedna od najvećih božićnih pjesama. Radio Academy je proglasila Michaela za najčešće puštanog autora na britanskom radiju između 1984. i 2004. U tridesetogodišnjoj karijeri osvojio je brojne muzičke nagrade – tri Brit Awardsa, četiri MTV Video Music Awardsa, tri American Musical Awards i dva Grammya.

George Michael
George Michael

2016. Ruski putnički avion Tu-154 s 92 putnika i člana posade, pao je u Crno more, nekoliko minuta nakon polijetanja iz Sochija. Avion ministarstva odbrane Rusije Tu-154 prevozio je poznati hor Aleksandrov na koncert u rusku aviobazu u regiji Latakija u Siriji. Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije „Aleksandrov“ smatra se simbolom i ponosom ruske kulture. Hor postoji već 90 godina i izvodi pored patriotskih i pjesme o ljubavi, prijateljstvu, odanosti itd.

Posted by on 2019-12-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login