26.07. – Dogodilo se na današnji dan – Fidel Castro poveo ustanak protiv režima Fulgencija Batiste. Katastrofalni potres pogodio je Skoplje. Rođen američki filmski redatelj Stanley Kubrick i britanski muzičar Mick Jagger, osnivač i pjevač rok-grupe The Rolling Stones

Liberija
Liberija

811. – Bitka kod Pliske u kojoj Bugari nanose težak poraz bizantskoj vojsci cara Nikifora I i otpočinju svoju dugotrajnu dominaciju nad Balkanom.

1847. – Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika u Africi.

1856. – Rođen je englesko-irski pisac George Bernard Shaw. Književnu karijeru počeo je pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim djelima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. (“Kandida”, “Zanat gospođe Voren”, “Major Barbara”, “Pigmalion”).

1875. – Rođen je švicarski psiholog i psihijatar Carl Gustav Jung, osnivač “analitičke” ili “kompleksne” psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvjesnog – individualno i kolektivno (“Psihološki tipovi”, “Psihologija i religija”, “Simbolika duha”, “Studija o arhetipovima”).

1887. – Lazar Ludvig Zamenhof izdao je prvu knjigu o esperantu na ruskom jeziku.

Stanley Kubrick
Stanley Kubrick

1891. – Francuska izvršila aneksiju Tahitija.

1894. – Rođen je engleski književnik Aldous Leonard Huxley. Njegovi “romani ideja” zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela (“Kontrapunkt života”, “Vrli novi svijet”, “Slijepi u Gazi”).

1909. – Pokušaj Vlade Španije da u Kataloniji mobiliše rezerviste za borbe u Maroku, doveo je do ustanka u Barseloni, koji je krvavo ugušen.

1928. – Rođen je američki filmski redatelj Stanley Kubrick, koji se proslavio filmovima različitog žanra kao što su “2001 – Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Dr. Strangelove” i “Lolita”.

1941. – Predsjednik SAD-a Franklin Delano Roosevelt zamrznuo svu japansku imovinu u SAD i time obustavio američko-japansku trgovinu.

1943. – Rođen britanski muzičar Mick Jagger, osnivač i pjevač rok-grupe The Rolling Stones. Michael Phillip Mick Jagger je rok-muzičar, glumac, tekstopisac, filmski producent i biznismen.

1945. – Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji pobijedili laburisti i njihov lider Clement Richard Attlee zamijenio je na mjestu premijera Winstona Churchilla.

1947. – Spomenik banu Jelačiću uklonjen sa centralnog zagrebačkog trga.

Ernesto Che Guevara i Fidel Castro
Ernesto Che Guevara i Fidel Castro

1950. – Američki vojnici, tokom Korejskog rata, počinili masakr nad stotinama nenaoružanih izbjeglica u selu No Gun Ri.

1953. – Fidel Castro poveo ustanak protiv režima Fulgencija Batiste. Ustanici, koje je vodio Fidel Castro, su usprkos brojčane i tehničke inferiornosti, koristeći vještu kombinaciju propagande i gerilske strategije, do kraja 1958. uspjeli vojnički slomiti Batistine snage i uspostaviti režim koji je započeo niz dalekosežnih ekonomskih i političkih reformi, koji će od Kube učiniti prvu socijalističku, odnosno komunističku državu na zapadnoj hemisferi.

1956. – Egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao Suecki kanal, koji je bio pod kontrolom anglo-francuske kompanije.

Skoplje, potres
Skoplje, potres

1963. – Katastrofalni potres pogodio je Skoplje. Poginulo je 1066 osoba, a materijalna šteta bila je procijenjena na ondašnjih 500 miliona američkih dolara.

1984. – Umro američki statističar George Horace Gallup, direktor i osnivač (1935) Gallupovog instituta za ispitivanje javnog mnijenja. Sociološki razrađenom metodom uzorka, prognozirao je pobjedu Roosevelta na izborima 1936.

1995. – Peru i Ekvador su se sporazumjeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara, u pograničnom amazonskom području, okončavši jednomjesečni rat.

1995. – Nakon žestokih napada, jedinice Vojske RS-a ušle u Žepu, zaštićenu zonu UN-a. Hiljade stanovnika ovog mjesta morale su napustiti svoje domove. Prethodno su vođeni pregovori između branilaca Žepe i napadača o evakuaciji civila iz Žepe.

2001. – Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu otpečatio optužnicu protiv generala Hrvatske vojske u penziji Ante Gotovine, koji je okrivljen za zločine nad Srbima za vrijeme i poslije operacije Oluja 1995. u Krajini u Hrvatskoj. Gotovina je uhapšen 8. decembra 2005. na Tenerifama u Španiji i izručen Haškom tribunalu. Osuđen je 2011. na 24 godine zatvora. Žalbeno vijeće Tribunala 16. novembra 2012. donosi oslobađajuću presudu i nalaže da odmah bude pušten na slobodu, kao i general Mladen Markač.

2002.- Umro Buddy Baker, američki kompozitor koji je komponovao muziku za više od 200 filmova Walta Disneyja.

Mick Jagger
Mick Jagger

2004. – Haški sud podignuo optužnicu protiv Ante Gotovine, koji je okrivljen za zločine nad Srbima za vrijeme i poslije operacije „Oluja“ 1995. u Krajini, u Hrvatskoj.  Ante Gotovina je u pritvoru proveo 7 godina, a presudom Haaškog suda iz 2012. godine su on i preostala dvojica generala proglašeni nevinima za  zločin kojeg je prema optužnici bio naredio Franjo Tuđman, tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske.

2010. – Wikileaks  je postavila na svoj sajt 91.000 izvještaja o ratu u Afganistanu raznih američkih vojnih jedinica sa bojnog polja u prethodnih šest godina, koji otkrivaju i da je Pakistan tajno pripisivao civilne i ekstremističke žrtve trupama SAD-a. Američko ministarstvo odbrane je navelo da su nesagledive posljedice objavljivanja ovih dokumenata.

Posted by on 2022-07-26. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login