26. 11. – Dogodilo se na današnji dan – U Bihaću u Drugom svjetskom ratu osnovano “Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije” i održano prvo zasjedanje AVNOJ-a. Razoran zemljotres pogodio Albaniju.

Isabella I
Isabella I

1504. – Umrla Isabella I, katolička kraljica Kastilje od 1474. Njenom udajom za Fernanda II Aragonskog ujedinjene su Kastilja i Aragon (1479) i stvoreni temelji jedinstvene španske države i budućeg kolonijalnog carstva. Tokom njihove vladavine uspostavljen je sud inkvizicije (1480), protjerani su Jevreji, a zauzimanjem Granade 1492. definitivno je slomljena vlast Mavara. Iste godine opremili su ekspediciju Cristofora Colomba koja je otkrila Ameriku.

1855. – Umro poljski pisac Adam Mickiewicz, najistaknutiji poljski romantičar. Njegov idilični ep “Pan Tadeuš”, u kojem je dao viziju stare Poljske koja nestaje, smatra se najvećim djelom poljskog romantizma.

1862. – Objavljena je knjiga Lewis Carrolla “Alisa u zemlji čuda”.

1880 – Velike sile prisilile su Tursku da Crnoj Gori preda Ulcinj, koji su Crnogorci zauzeli u januaru 1878. To je bila kompenzacija za Plav i Gusinje, čiji su građani oružanim otporom odbili da budu u sastavu Crne Gore

1901. – Umro je hrvatski slikar Krsto Hegedušić, osnivač likovne skupine Zemlja i Hlebinske slikarske škole.

1914. – U Prvom svjetskom ratu eksplodirao je britanski ratni brod Bulwark dok je u njega ukrcavana municija. Od 750 članova posade preživjelo je samo njih 12.

1922. – U Dolini kraljeva u Egiptu, britanski arheolozi Howard Carter i Lord Carnarvon prvi put otvorili grobnicu faraona Tutankhamona.

1924. – U Ulaanbaataru proglašena NR Mongolija.

AVNOJ Bihać
AVNOJ Bihać

1939. – Napadom sovjetske armije počeo je sovjetsko-finski rat. U oktobru 1939. Sovjetski savez je od Finske zatražio dio teritorije zbog obezbjeđenja Lenjingrada (Sankt Peterburga) i zaštitu murmanske pruge. Pošto je to vlada u Helsinkiju odbila, sovjetska armija je prodrla u Finsku. 12. marta 1940. potpisan je mir kojim je Sovjetski savez dobio veći dio Karelije i oblast u Murmanskom zalivu.

1939. – U gradiću Nutbush u Tennesseeju, rodila se Anna Mae Bullock, poznata kao Tina Turner. Dobitnica osam nagrada Grammy, pjevačica, skladateljica i plesačica, jedna od najvećih rokerskih ličnosti svih vremena.

1940. – Nijemci su u okupiranoj Varšavi u Drugom svjetskom ratu počeli da ograđuju dio grada od kojeg su napravili geto za oko pola miliona poljskih Jevreja.

1942. – U Bihaću u Drugom svjetskom ratu osnovano “Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije” i održano prvo zasjedanje AVNOJ-a na kojem su 54 delegata izabrala Izvršni odbor AVNOJ-a s dr Ivanom Ribarom na čelu.

1949. – U Indiji je prihvaćen ustav kojim je Indijska unija postala republika u okviru britanskog Commonwealtha. Ustav je stupio na snagu u januaru 1950.

Jemen
Jemen

1950. – Kina zvanično donijela odluku da stupa u Korejski rat na strani Sjeverne Koreje.

1965. – Lansiran je Astérix prvi Francuski satelit.

1967. – Narodni oslobodilački front proglasio u Adenu Narodnu Republiku Jemen (Južni Jemen), nakon 128 godina britanske kolonijalne vladavine.

1968. – U Saveznoj narodnoj skupštini usvojeni su amandmani na Ustav SFR Jugoslavije, kojima se širi autonomija pokrajina i one dobijaju status sličan republikama. Pokrajine su dobile pokrajinski Ustavni zakon, čime je otvoren put gotovo potpuno samostalnoj zakonskoj, izvršnoj i sudskoj vlasti.

Korejski rat
Korejski rat. Kineska intervencija

1968. – Umro njemački pisac Arnold Zweig, autor romana “Slučaj narednika Griše”, koji mnogi kritičari smatraju najboljom njemačkom knjigom o Prvom svjetskom ratu.

1972. – Umro Harry Truman, predsjednik SAD-a 1945 – 1953. Za predsjednika je izabran nakon smrti Franklina Roosevelta. Učesnik je Potsdamske konferencije, a augusta 1945. po njegovom nalogu na Japan je bačena atomska bomba. Uveo je SAD u Korejski rat.

1978. – Iranski vjerski lideri i političari, u nastojanju da obore šaha Rezu Pahlavija, proglasili su generalni štrajk koji je paralizovao život u Iranu.

1990. – Vijeće sigurnosti UN odobrilo mirovni plan za Kambodžu.

1993. – Prvi generalni štrajk u Belgiji poslije gotovo pola vijeka paralizovao je privredu i saobraćaj i primorao vladu na pregovore sa sindikatima.

1998. – U zajedničkoj deklaraciji, potpisanoj tokom posjete kineskog predsjednika Đanga Cemina, Japan izrazio “duboko kajanje” zbog akcija koje je preduzeo u Kini u Drugom svjetskom ratu.

2001. – Nepalski kralj Gyanendra objavio je vanredno stanje u zemlji nakon trodnevnih nemira, tokom kojih je ubijeno najmanje sto ljudi, a koje su izazvali pripadnici maoističkog gerilskog pokreta u pokušaju da svrgnu monarhiju sa vlasti

Albanija, zemljotres, foto Ajdin Kamber
Albanija, zemljotres, foto Ajdin Kamber

2004. – Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown poništio Zakon o pomilovanju zato što ugrožava vladavinu prava.

2019. – Sjeverozapadnu Albaniju je 26. novembra 2019. godine pogodio je potres magnitude 6,4 s epicentrom 12 km zapadno-jugozapadno od Mamurrasa. Podrhtavanje se osjetilo u albanskom glavnom gradu Tirani te sve do Taranta i Beograda koji se nalazi oko 370 kilometara od epicentra. Od zemljotresa je stradalo oko 51 ljudi te je oko 3.000 ozlijeđeno. Bio je to najjači potres koji je pogodio Albaniju u više od 40 godina, najsmrtonosniji u zadnjih 99 godina. Potres je načinio veliku štetu u luci Durrës i selu Thumanë. Nakon ovog, u iduća 24 sata zabilježeno je više od 1.300 naknadnih potresa

Posted by on 2022-11-26. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login