27.06. – Dogodilo se na današnji dan – Rođena je Emma Goldman, poznata feministkinja i anarhistkinja. Legendarni bokser Muhammad Ali je službeno objavio svoj treći prekid karijere.

1358. – Osnovana je Dubrovačka Republika.

1806. – Britanci osvajaju Buenos Aires u ratu sa Špancima.

1829. – Umro je engleski hemičar James Smithson. Njegovim zaveštanjem osnovan je “Smitsonov institut” (1846), jedna od najvećih institucija u svijetu koja se bavi popularizacijom nauke i kulture.

1846. – Rođen irski politički vođa i nacionalni borac za autonomiju Charles Stewart Parnell, koji je uveo nove metode u borbi protiv Engleza. Postavši 1875. član engleskog parlamenta, otpočeo je opstrukciju u zakonodavnom tijelu uz istovremenu blokadu na terenu. Zatvoren je 1881, ali je i iz zatvora upravljao borbom.

1869. – Rođena je Emma Goldman, poznata feministkinja i anarhistkinja.

1903. – Rođen je Slaviša Vajner Čiča, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1905. – Pobunjeni ruski mornari preuzeli su krstaricu “Potemkin” u Crnom moru. To je bio prvi masovni izliv nezadovoljstva u ruskoj carskoj armiji tokom revolucije 1905-07.

1940. – Sovjetski Savez okupirao je Rumuniju, za vrijeme Drugog svjetskog rata, nakon što je kralj Carol odbio ustupiti Basarabiju i Bukovinu.

1941. – Fašistička vlada mađarskog diktatora Mikloša Hortija, saveznika nacističke Njemačke Adolfa Hitlera u Drugom svjetskom ratu, objavila je rat SSSR-u.

1943. – Američki avioni su u Drugom svjetskom ratu bombardovali su grčku prijestonicu Atinu, koja je bila pod njemačkom okupacijom.

1944. – Savezničke snage su u Drugom svjetskom ratu zauzele francuski grad Cherbourg, važnu luku na La Mancheu.

1946. – Ministri spoljnih poslova SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske odlučili da Grčkoj pripadnu Dodekaneska ostrva u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, uključujući najveće – Rodos, koja su do tada bila pod italijanskom upravom.

1950. – U FNR Jugoslaviji donijet je “Osnovni zakon o upravljanju radnih kolektiva državnim privrednim preduzećima i višim privrednim udruženjima”, koji se smatra početkom “samoupravnog modela”, po kojem se jugoslovenski socijalizam razlikovao od sovjetskog.

1954. – U Obninsku, blizu Moskve, puštena je u rad prva nuklearna elektrana u svijetu.

1973. – Narodna Republika Kina izvršila pokus hidrogenskom bombom.

1978. – Sa sovjetskog kosmodroma “Bajkonur” lansiran vasionski brod “Sojuz 30”, u kojem su bili poljski major Miroslav Hermaševski i sovjetski pukovnik Peter Klimuk. Poslije osmodnevnog boravka u vasioni, u toku kojeg su se dvojica kosmonauta sastala na orbitalnoj stanici “Saljut-6” sa posadom “Sojuza 29” Vladimirom Kovaljonokom i Aleksandrom Ivančekovom, “Sojuz 30” se vratio na Zemlju.

1979. – Legendarni bokser Muhammad Ali je službeno objavio svoj treći prekid karijere. Iako je rekao da povratka ovoga puta sigurno neće biti, u ring se vratio nedugo nakon toga i upisao poraz od Larryja Holmesa.

1986. – SAD proglašene krivom zbog podupiranja pobunjeničkih snaga u Nikaragvi – tzv. Contri. Međunarodni sud odredio je kako SAD trebaju isplatiti odštetu Nikaragvi, zbog uplitanja u unutarnju politiku. SAD su sudski epilog priznale tek 1991. i to nakon što je Nikaragva odlučila kako neće tražiti novčanu odštetu od SAD-a.

1987. – Umro je Rato Dugonjić, bosanskohercegovački političar. Bio je jedan od organizatora NOB-a 1941i vijećnik AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, a od pogibije Ive Lole Ribara 1943. (sve do 1947.) i sekretar Centralnog komiteta SKOJ-a. U više saziva bio je poslanik Skupštine Bosne i Hercegovine i Skupštine Jugoslavije. Bio je jugoslavenski ambasador u Poljskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ministar u Vladi BiH i Saveznoj vladi, predsjednik SSRN BiH i SSRNJ, biran je i u Predsjedništvo SFRJ, čiji je podpredsjednik bio 1972. Bio je i na čelu Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1974. dо 1978. Narodni heroj.

1989. – Umro je Alfred Jules Ayer, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih engleskih filozofa novijeg doba (“Jezik, istina i logika”, “Problem saznanja”, “Pojam osobe”).

1990. – Građanski rat u Nikaragvi okončan je ceremonijalnom predajom oružja kontrarevolucionarnog pokreta Kontras predsjednici Violeti Barrios de Chamorro.

1991. – Dva dana pošto je Slovenija proglasila nezavisnost, JNA zaposjela granične prelaze prema Italiji, Mađarskoj i Austriji, nakon čega je došlo do šestodnevnog rata sa jedinicama slovenačke teritorijalne odbrane. Prema podacima Crvenog krsta Jugoslavije, poginulo je 49 ljudi, među kojima najviše regruta JNA.

1997. – Tadžikistanski predsjednik Imomali Rahmonov i vođa pobunjenika Said Abdulo Nuri potpisuju mirovni sporazum, kojim se završava petogodišnje krvoproliće u građanskom ratu.

1997. – Na konferenciji u Bruxellesu predstavnici 95 zemalja saglasili se da se zabrani upotreba nagaznih mina.

1999. – S ciljem okončanja sedmogodišnjeg nasilja tokom kojeg je ubijeno oko 100.000 ljudi, alžirska vlada je, na inicijativu predsjednika Abdelaziza Buteflika, odobrila nacrt zakona o amnestiji muslimanskih ekstremista.

2000. – Ujedinjene nacije objavile da je sida do sada usmrtila 19 miliona ljudi u svijetu i procijenile da će od te bolesti umrijeti polovina tinejdžera najsiromašnijih afričkih zemalja.

2002. – Umro je basista legendarne britanske rok grupe “The Who”, John Entwistle.

2003. – Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić prebačena iz Haga u Švedsku, na odsluženje zatvorske kazne, na koju je osuđena pred Haškim tribunalom.

2004. – Za predsjednika Srbije izabran lider Demokratske stranke Boris Tadić.

2007. – Umro je u 101. godini života pjesnik Dragutin Tadijanović.

2007. – Penzionisani general i bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH Rasim Delić, optužen za ratne zločine nad Srbima, otputovao u Hag.

2010. – Na referendumu u Kirgistanu usvojen je novi Ustav.

2016. – U Rimu umro Carlo Pedersoli, poznat kao Bud Spencer, italijanski glumac. Poznat po svojoj visini (1,93 m) i ulogama u “špageti westernima” i komedijama koje su bile jako popularne u Evropi.

Posted by on 2024-06-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login