27.07. – Dogodilo se na današnji dan – Podignut je ustanak naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv okupatora i domaćih izdajnika. Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine ovaj grad kao i Bosansko Grahovo oslobođeni su od fašista.

 

 Thomas Cromwell

Thomas Cromwell

916. – Umro je slovenski prosvetitelj Kliment Ohridski, najpoznatiji učenik braće Ćirila i Metodija i njihov saradnik u širenju slovenske pismenosti i književnosti.

1377. – Radi zaštite od kuge, dubrovačko Veliko vijeće prvo je u Europi odredilo karantenu za putnike.

1540. – Pod optužbom za veleizdaju, pogubljen je Thomas Cromwell, glavni savjetnik engleskog kralja Henrija VIII.

1830. – U Francuskoj je izbila trodnevnaJulska revolucija” izazvana odlukom kralja Charlesa Bourbona da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu skupštinu i promeni izborni zakon. Kralj je abdicirao i emigrirao u Škotsku.

1839. – Počeo je Opijumski rat Kine i Velike Britanije, kada su kineske vlasti u luci u Kantonu zaplijenile i uništile 20.000 sanduka opijuma.

Opijumski rat

Opijumski rat

1841. – U dvoboju je poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov, pjesnik kavkaskih pejzaža i romantičnog buntovništva, jedan od najznačajnijih pjesnika i prozaista ruske književnosti 19. vijeka (“Junak našeg doba”, “Demon”, “Pjesma o trgovcu Kalašnikovu”).

1866. – Uspješno je postavljen 1.686 milja dug telegrafski kabl preko Atlantika.

1905. – U Ljubotinju, u Crnoj Gori, rođen je Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih slikara 20. vijeka. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

1917. – Umro je švajcarski hirurg Emil Theodor Kosher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlezde i znatno doprinio razvoju savremene hirurgije.

1921. – Kanadski ljekari Frederick Banting i Charles Best izolovali su insulin, što je ubrzo omogućilo efikasno liječenje dotad smrtonosne šećerne bolesti.

Podignut je ustanak naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine

Podignut je ustanak naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine

1941. – Podignut je ustanak naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv okupatora i domaćih izdajnika. Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine ovaj grad kao i Bosansko Grahovo oslobođeni su od fašista. Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika.

1946. – Rođen je Rade Šerbedžija, filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar. Radio je s mnogim velikim imenima, kao što je Vanessa Redgrave, Phillip Noyce, Tom Cruise, i sa slavnim Stanleyom Kubrickom te Clintom Eastwoodom. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

1953. – U Panmundžomu je potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji rat u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i preko 118.000 pripadnika trupa UN-a.

Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija

1954. – Velika Britanija i Egipat postigli su sporazum o okončanju 72-godišnje britanske kontrole nad Sueckim kanalom.

1955. – Austrija je obnovila državni suverenitet pošto su zemlju nakon 17 godina napustile strane njemačke trupe po završetku Drugog svetskog rata, a savezničke 10 godina kasnije.

1990. – Belorusija je proglasila nezavisnost od tadašnjeg SSSR-a.

2000. – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Spasoje Tuševljak i hrvatski premijer Ivica Račan objavili u Sarajevu odluku Hrvatske Vlade o prelasku državne granice između BiH i Hrvatske samo sa ličnom kartom, te potpisali Sporazum o predaji i prihvatanju lica i Sporazum o carinskoj saradnji.

Posted by on 2017-07-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login