27.09. – Dogodilo se na današnji dan – Prvom u svijetu javnom željezničkom prugom, Darlington-Stockton, u sjeveroistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom

 Agustín de Iturbide

Agustín de Iturbide

1783. – Rođen španski general i meksički car Agustín de Iturbide, koji je 1820. prešao na stranu meksičkih ustanika, a Kongres Meksika ga je 1822. proglasio carem Agustinom Prvim. Nekoliko mjeseci poslije krunisanja prinuđen je da abdicira i ode u izbjeglištvo, a kad se vratio i pokušao da vrati vlast, 1824. uhapšen je i strijeljan.

1851. – Prvom u svijetu javnom željezničkom prugom, Darlington-Stockton, u sjeveroistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor George Stephenson.

1891. – Umro je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana “Oblomov”, u kojem je stvoren jedan od najznačajnijih tipova u svjetskoj književnosti, kao i pojam “oblomovština”, sinonim za parazitizam i apatiju (“Obična priča”, “Ponor”, “Uspomene o Bjelinskom”).

1901. – Rođen je crnogorski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od glavnih organizatora ustanka protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, član Vrhovnog štaba Narodonoslobodilačke vojske i narodni heroj. Poginuo je u oktobru 1944. godine, kada se preko Dunava prebacivao u tek oslobođeni Beograd.

Stockton & Darlington Railway

Stockton & Darlington Railway

1902. – Rođen je jugoslavenski pisac i pozorišni kritičar Milan Dedinac, sljedbenik francuske avangarde lirike, pripadnik grupe beogradskih modernista, prvi glavni urednik poslijeratne “Politike”, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (“Od nemila do nedraga”, “Malo vode na dlanu”, “Pozorišne kritike”).

1905. – Rođen je hrvatski književnik Vjekoslav Kaleb.

1922. – Grčki kralj Konstantin I (Constantine) abdicirao je zbog vojnog poraza u ratu sa Turskom, dvije godine nakon što se vratio na prijesto. Kralj je postao 1913., a prvi put je abdicirao 1917., kada je njegova odluka o neutralnosti Grčke u Prvom svjetskom ratu izazvala nezadovoljstvo u zemlji i među zapadnim saveznicima.

1938. – Društvo naroda označilo je Japan kao agresora u Kini.

1939. – Nakon trodnevnog danonoćnog bombardovanja, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu savladali 19-dnevni otpor Varšavljana i zauzeli grad.

1940. – Njemačka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt poznat pod nazivom Osovina Berlin-Rim-Tokio.

Communist Information Bureau

Communist Information Bureau

1947. – U Poljskoj je osnovan Informbiro, dobrovoljno udruženje devet komunističkih partija, sa ciljem jedinstvenog nastupa u svijetu. Inicijator njegovog osnivanja bio je Sovjetski Savez.

1962. – U Jemenu je u vojnom udaru pukovnik Abdullah al Sallal oborio monarhiju i proglasio Jemensku Arapsku Republiku. Sa prijestola je zbačen posljednji jemenski imam Mohammed Badr, nedjelju dana nakon što je naslijedio umrlog oca imama Ahmada.

1964. – Warrenova komisija je poslije desetomjesečne istrage saopštila da je Lee Harvey Oswald bio jedini atentator na predsjednika SAD-a, Johna Kennedya, 22. novembra 1963. u Dalasu. Kasnija istraživanja su pokazala da Oswald, koji je ubijen dva dana poslije atentata, sigurno nije bio jedini atentator, a možda nije ni učestvovao u atentatu.

venecija_venice_italy-italija

Venecija,Venice, Italija

1968. – Portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar, koji je vladao 36 godina, morao je zbog moždanog udara da napusti mjesto premijera.

1969. – Rođena je Tanja Kinkel, njemačka književnica.

1970. – Na inicijativu predsjednika Egipta, Gamala Abdela Nasera, kralj Jordana Husein i vođa Palestinskog oslobodilačkog pokreta Yasser Arafat potpisali su u Kairu sporazum o okončanju građanskog rata u Jordanu.

1973. – Kako bi spasili Veneciju koja polagano tone, UNESCO odobrava kredit od 500 miliona dolara za njeno očuvanje.

1986. – Umro je Clifford Lee Burton, basista grupe Metallica.

1995. – Izraelska vlada Palestincima predala na samoupravu veliki dio Zapadne obale.

1996. – Talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, Kabulom. Odmah sljedeći dan su javno izvršili smrtnu kaznu vješanjem predsjednika Najibullaha.

Momčilo Krajišnik

Momčilo Krajišnik

2000. – Na Trgu Republike u Beogradu održan veliki protest DOS-a , na kojem je izraženo negodovanje zbog odluke Jugoslovenske izborne komisije da niko od kandidata za predsjednika SRJ ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu izbora. Mitingu je prisustvovalo između 150.000 do 200.000 građana. Prema podacima DOS-a, Vojislav Koštunica pobijedio je Slobodana Miloševića u prvom krugu sa 52,54 odsto osvojenih glasova.

2006. – Momčilo Krajišnik je osuđen pred ICTY-jem za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, na 27 godina zatvora.

2008. – Penzionisani general Hrvatske vojske Vladimir Zagorec, osumnjičen za pronevjeru i zloupotrebu oružja, uhapšen u Beču.

Posted by on 2016-09-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login