27. 12. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: Louis Pasteur – francuski hemičar i biolog, Johannes Kepler – njemački astronom, matematičar i fizičar, Marlene Dietrich – njemačko-američka glumica i pjevačica… Charles Darwin brodom “Beagle” isplovio je iz Plymoutha započevši petogodišnju ekspediciju tokom koje je sakupio ogroman materijal na osnovu kojeg je napisao epohalno djelo “Postanak vrsta”

Charles Darwin
Charles Darwin

1571. – Rođen je njemački astronom, matematičar i fizičar Johannes Kepler, koji je s tri zakona o kretanju planeta konačno utvrdio valjanost heliocentričnog sistema i udario temelje nove astronomije. Izračunao je i površinu i zapreminu geometrijskih tijela koja do tada nisu proučavana.

1647. – Nikola Zrinski postavljen za hrvatskog bana.

1822. – Rođen je francuski hemičar i biolog Louis Pasteur, član Francuske akademije, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra. Dokazao je da bakterije izazivaju truljenje i otkrio da se hrana može konzervisati zagrijevanjem, najčešće u trajanju od 30 minuta, do određene temperature, što sprječava razmnožavanje bakterija. Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju. Organizovao je čuveni institut u Parizu, nazvan njegovim imenom.

1831. – Engleski prirodnjak Charles Darwin brodom “Beagle” isplovio je iz Plymoutha, započevši petogodišnju ekspediciju tokom koje je sakupio ogroman materijal na osnovu kojeg je napisao epohalno djelo “Postanak vrsta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima u Tihom okeanu proučavao je geološke formacije, biljke i životinje. Zaključio je da su se živi organizmi postepeno mijenjali i zasnovao prvu naučnu teoriju o evoluciji živih bića, nazvanu, prema njegovom prezimenu, “darvinizam”. “Postanak vrsta” je revolucionisao biologiju i izazvao žestoke napade crkvenih krugova.

Louis Pasteur
Louis Pasteur

1901. – U Berlinu je rođena Marlene Dietrich, njemačko-američka glumica i pjevačica. Umrla je u Parizu u 91. godini života.

1927. – Pobjedom frakcije Josifa Staljina ruski revolucionar i bivši rukovodilac Crvene armije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki isključen je iz Komunističke partije. Dvije godine kasnije protjeran je iz SSSR-a i ubijen u Meksiku 1940., po Staljinovom nalogu.

1941. – Sporazumom da bugarska fašistička armija okupira istočnu Srbiju, u Sofiji su, u Drugom svjetskom ratu, završeni njemačko-bugarski pregovori. Bugarske okupatorske trupe su na osnovu tog sporazuma ubrzo zaposjele Niški, Moravski, Kruševački i Zaječarski okrug. Narod je odgovorio oružanim otporom dok okupatori nisu izbačeni iz zemlje.

1944. – Sovjetska Crvena armija u Drugom svjetskom ratu završila je opkoljavanje Budimpešte, koju su držale trupe nacističke Njemačke.

Johannes Kepler
Johannes Kepler

1945. – Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Koreja je podijeljena na dvije države: Sjevernu i Južnu Koreju.

1945. – U Washingtonu je osnovan Međunarodni monetarni fond.

1945. – Osnovana je Svjetska banka.

1949. – Holandska kraljica Julijana potpisala je dokument kojim je Indonezija dobila suverenitet poslije više od tri vijeka holandske kolonijalne uprave. Za prvog predsjednika Indonezije izabran je Ahmed Sukarno, vođa nacionalnooslobodilačkog pokreta.

1956. – Flota UN-a počela je čišćenje Sueskog kanala poslije Sueskog rata, odnosno vojnog pohoda Velike Britanije, Francuske i Izraela na Egipat, zaustavljenog intervencijom Savjeta bezbjednosti UN.

Marlene Dietrich
Marlene Dietrich

1972. – Umro je kanadski državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije od 1948. do 1957. i premijer Kanade od 1963. do 1968, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957. Zalagao se za mirno rješenje korejskog problema i istakao naporima za očuvanje mira u sueckoj krizi.

1972. – Australija je obustavila vojnu pomoć Južnom Vijetnamu, okončavši učešće u Vijetnamskom ratu na strani SAD.

1972. – Belgija, kao prva zemlja NATO pakta, uspostavila je diplomatske odnose sa Demokratskom Republikom Njemačkom.

1979. – Ruske snage preuzele su kontrolu nad Afganistanom. Predsjednika Hafizullaha Amina, koji je svrgnut i pogubljen, zamjenjuje Babrak Karmal.

1992. – Američki “lovci” oborili su irački vojni avion iznad južnog Iraka zato što su navodno dvije iračke borbene letjelice namjeravale da napadnu američke avione tipa “F-16”.

Ruanda
Ruanda

1995. – Izraelski vojnici su napustili Ramalu, okončavši time povlačenje iz svih šest gradova na Zapadnoj obali, koje su predati na upravu Palestincima na osnovu sporazuma Izraela i PLO.

1995. – Francuska je izvršila petu u seriji nuklearnih proba u Južnom Pacifiku, što je izazvalo osude širom svijeta.

1996. – U Ruandi je počelo prvo suđenje za genocid učesnici mamasakra nad 800.000 pripadnika plemena Tutsa 1994.

Benazir Bhutto
Benazir Bhutto

2007. – Umro je francuski tekstopisac Pierre Delanoe, koji je pisao za desetine francuskih vokala, od Édith Piaf, Charlesa Aznavoura, do Johnnya Holidaya.

2007. – Izvršen je atentat na pakistansku opozicionu liderku, Benazir Bhutto (54), nakon predizbornog skupa u Rawalpindiju. Preminula je isti dan od posljedica atentata, a njenom smrću označen je kraj dinastije Bhutto.

2016. – U Los Angelesu umrla Carrie Fisher, američka glumica (princeza Leia u filmovima “Zvjezdani ratovi”).

Posted by on 2020-12-27. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login