27 članica EU-a da ostanu ujedinjene na pregovorima o Brexitu

EU, Velika Britanija, Brexit

EU, Velika Britanija, Brexit

Ministri finansija Francuske, Njemačke i Poljske na samitu zemalja Weimarskog trokuta u Parizu apelovali na 27 članica Evropske unije (EU) da ostanu ujedinjeni tokom pregovora o Brexitu koji bi uskoro trebali početi između Brisela i Londona.

“Pregovori o Brexitu ne bi trebali dovesti do slabljenja odnosa između 27 zemalja članica. Upravo suprotno, 27 članica moraju stisnuti redove”, istakao je njemački ministar finansija Wolfgang Schauble na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Francuski ministar finansija Michel Sapin je također kazao da je najvažnije postiči zajednički stav na predstojećim pregovorima.

“Želimo zajedničko stajalište naših zemalja kojim bi podržali pregovore koje vodi Komisija”, rekao je Sapin.

Upozorio je kako ne treba dozvoliti da pregovori s Londonom potraju previše dugo.

“Glavna opasnost pregovora je nesigurnost koja će dugo trajati”, rekao je Sapin.

Weimarski trokut je osnovan 1991. godine u Weimaru gdje su se sastali ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske.

Ministri triju zemalja su svoju viziju “budućnosti Evrope” saželi u deset tačaka, a radilo se o zajedničkoj odgovornosti za zajedničku evropsku budućnost.

Weimarski trokut je trebao poslužiti kao vodič ka Evropskoj uniji i to ne samo za Poljsku nego i druge demokratske zemlje istočne i srednje Evrope.

Posted by on 2017-02-23. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login