28.07. – Dogodilo se na današnji dan – jedan od najznačajnijih kompozitora barokne muzike i jedan od najboljih violinista Antonio Lucio Vivaldi i kompozitor i orguljaš iz baroknog razdoblja i općenito se smatra jednim od najvećih kompozitora svih vremena Johann Sebastian Bach

Antonio Lucio Vivaldi
Antonio Lucio Vivaldi

1586. Tomas Heriot je iz Kolumbije donio prve krompire u Englesku. Krajem XVI vijeka krompir je prenijet i u Španiju. U početku je gajen kao ukrasna biljka, ali zbog porasta stanovništva, ratova i gladi širom Evrope ušao i u ishranu.

1586. – Thomas Harriot iz Kolumbije donio prve krompire u Englesku. Krajem 16. vijeka krompir je prenijet i u Španiju. U početku se gajio kao ukrasna biljka, ali se zbog porasta stanovništva, ratova i gladi, širom Evrope počeo koristiti za ishranu.

1741. – Umro je Antonio Lucio Vivaldi. Bio je jedan od najznačajnijih kompozitora barokne muzike i jedan od najboljih violinista svog vremena kao i veliko ime italijanskog baroka. Nakon što se po Evropi pročulo za njegovo muzičko majstorstvo bio je pozivan širom kontinenta da izvodi svoja mnogobrojna muzička djela pa je zbog toga mnogo putovao. Dublje razumijevanje njegove muzike počinje kroz shvatanje da je u poređenju sa Bachom pa čak i Händelom bio najprogresivniji barokni muzičar. Njegov opus obuhvaća 417 končerta za solističke instrumente i orkestar, 61 končerto grosso, 23 simfonije, 46 opera (npr. L’Olimpiade), 38 kantata, oratorij Juditha Triumphans i duhovnu muziku. Najpoznatija su njegova Četiri godišnja doba, u kojima su savršeno tonski slikani detalji iz prirode. Iako je komponovao mnogobrojna muzička djela i zaradio mnogo novca ipak je na kraju umro kao siromašan čovjek u Beču 28. jula 1741. u 63. godini života. Nakon smrti pao je u skoro potpuni zaborav, a tek 1926. počinju se otkrivati njegova muzička djela, dokumenti, pisma i fakti.1750. – Umro je Johann Sebastian Bach njemački kompozitor i orguljaš iz baroknog razdoblja i općenito se smatra jednim od najvećih kompozitora svih vremena. Njegova djela, zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, su bila nadahnuće gotovo svim kompozitorima evropske tradicije, od Mozarta do Schönberga.  

Maximilien Robespierre
Maximilien Robespierre

1794. – Na giljotini je pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa „jakobinaca“ Maksimilijan Robespjer i njegovi sljedbenici. Prateći ideje Rousseaua istupao protiv kraljevskog apsolutizma. U Ustavotvornoj skupštini zalaže se za opće pravo glasa, istupa protiv imovinskog cenzusa, a za ravnopravnost Židova i domorodaca u kolonijama te traži ukidanje ropstva. Vjernost revolucionarnim idealima te odbijanje unosnih mjesta i počasti pribavili su mu nadimak – Nepotkupljivi. Od 1791. godine istaknuta je ličnost Francuske revolucije.1821. –  Peru se otcijepio od Španjolske.
1858.
 – Prvi put upotrebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrijebio ga William James Herschel u Indiji, kada je uzeo otisak od Rajyadhar Konai sa poleđine jednog ugovora.

1868. – Ratifikovan 14. amandman ustava SAD, kojim je crncima dato državljanstvo.

1874. – Rođen je urugvajski slikar Joaquín Torres García.

1887. – Rođen je francuski slikar Marcel Duchamp.

Otto Hahn
Otto Hahn

1914. Austro-Ugarska, mjesec dana poslije atentata u Sarajevu, u kojem je ubijen prestolonasljednik Franc Ferdinand, objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat.1919.– U Amsterdamu je počeo Međunarodni sindikalni kongres, na kojem je osnovan Internacionalni savez sindikata, poznatiji pod nazivom Amsterdamska sindikalna internacionala.

1937. – Japanci u kinesko-japanskom ratu zauzeli Peking. 1938. – U Šibeniku rođen Arsen Dedić, hrvatski i jugoslavenski kantautor i šansonjer. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala. Umro je u Zagrebu 17. augusta 2015. godine

1941. – U odmazdi za požare u njemačkim garažama Nijemci su u Beogradu strijeljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera.

1942. – Umro britanski arheolog William Petrie, koji je 1880. počeo prva naučna arheološka iskopavanja u Egiptu i vodio ih gotovo pola vijeka. Osnovao je Britansku arheološku školu u Egiptu (1906).

Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach

1968. – Umro Otto Hahn njemački hemičar i fizičar. Zajedno sa Fritzem Strassmanom otkrio je 1939. cijepanje jezgre atoma urana pomoću neutrona, čime je otvorio eru atomskih reaktora, koji rade na osnovi te nuklearne reakcije. Iako “otac atomske bombe”, Hahn je protivnik atomskog naoružanja. Godine 1944. dobio je Nobelovu nagradu za hemiju.

1976. – U zemljotresu u kojem je potpuno razoren kineski grad Tangšan poginulo je najmanje 242.000, a ranjene 164.000 ljudi.

1984. – Predsjednik SAD-a Ronald Reagan otvorio je Olimpijske igre u Los Angelesu, koje su bojkotovali SSSR i još neke zemlje tadašnjeg sovjetskog bloka kao revanš za američki bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980.

1995. – Jedinice Hrvatske vojske i snage HVO-a u vojnoj akciji porazile snage Vojske RS-a i ušle gradove u zapadnoj BiH – Glamoč i Bosansko Grahovo, iz kojih je izbjeglo oko 20.000 civila.

1999. Evropski sud za ljudska prava proglasio je državu Francusku krivom za torturu nad zatvorenikom osumnjičenim za rasturanje droge. To je bila prva presuda ovog suda jednoj evropskoj zemlji.

Glamoč rat
Glamoč rat

2000. – Mirovne trupe Ujedinjenih nacija ušle su u dijelove graničnog područja između Libana i Izraela. Izrael 24. maja, posle 22 godine, povukao trupe iz okupacione zone od 15 kilometara.

2000. – Mirovne trupe UN-a ušle u dijelove graničnog područja između Libana i Izraela. Izrael je 24. maja, poslije 22 godine, povukao svoje trupe iz okupacione zone od 15 kilometara.

2001. – Alejandro Toledo preuzeo dužnost predsjednika Perua. Njegova vlada je imala nekoliko velikih kriza, poput terorističkih napada u 2003. Trenutno je van zemlje jer je Vlada Perua 2017. izdala potjernicu za njim zbog korupcije.

2004. – Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi kojim se mijenjaju nazivi grada Srpskog Sarajeva i 12 opština u Srpskoj koji su imali prefiks “srpski”.

2005. – Irska republikanska armija (IRA) zvanično je proglasila kraj svoje oružane kampanje protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj, koja je trajala 35 godina i saopštila da će se za ciljeve boriti političkim sredstvima.

Peru
Peru

2008. – Danas je Svjetski dan hepatitisa, obilježava se od 2008. godine sa ciljem da se razvije veća svijest o kroničnim virusnim hepatitisima. Prema nekim procjenama oko 500 miliona ljudi širom svijeta živi s hepatitisom B ili C, a godišnje od toga umre oko 1,5 milion osoba.

Posted by on 2022-07-28. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login