28.6. – Dogodilo se na današnji dan – Izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu, počela Staljingradska bitka, formalno završen Prvi svjetski rat, vođena Bitka na Kosovu polju…

Bitka na Kosovu polju

Bitka na Kosovu polju

1389. – Na polju Kosovu vođena presudna bitka srpske i turske vojske, koja je označila početak kraja nezavisne srpske države i otvorila vrata Osmanlijama za dalji prodor u Evropu.

1586. – Umro je slovenački protestanski duhovnik, spisatelj i prevodilac Primož Trubar.

Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens

1577. – Rođen je flamanski slikar Peter Paul Rubens, jedan od najvećih majstora baroka, koji je sjedinio najbolje tradicije sjevernjačkog i italijanskog slikarstva. Stvorio je slike pune dramatike, patosa, čulnosti, raskoši kostima i sjaja boja. Radio je istorijske, vjerske i mitološke kompozicije, seoske i galantne scene, portrete i pejzaže. Živio je pretežno u Antverpenu, ali je radio i u Francuskoj i Španiji, gdje je uticao na španskog slikara Dijega Rodrigesa de Silvu Velaskesa. Pošto je imao veliki broj porudžbina, često slika ogromnih dimenzija, dio posla je prepuštao učenicima, među kojima su najznačajniji flamanski slikari Anton Van Dajk i Jakov Jordans.

1712. – Rođen je francuski književnik i filozof Jean Jacques Rousseau.

1867. – Rođen je Luigi Pirandello, talijanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

1873. – Rođen je francuski hirurg i biolog Alexis Carrel, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1912. Značajan je po otkrićima o prenosu tkiva i održavanju živog tkiva van organizma. Takođe je unaprijedio hirurgiju krvnih sudova.

Atentat u Sarajevu

Atentat u Sarajevu

1914. – Gavrilo Princip, član “Mlade Bosne” izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu. Prethodno je na Franza Ferdinanda bacio bombu Nedeljko Čabrinović, ali je promašio. Atentatori su uhapšeni i osuđeni: Veljko Čubrilović i Danilo Ilić na smrt, a Princip, Čabrinović i Trifko Grabež kao maloljetnici na 20 godina robije, ali su ubrzo umrli u zatvoru u Češkoj.

1919. – Njemačka i saveznici potpisuju u dvorcu Versailles mirovni ugovor, kojim se formalno završava Prvi svjetski rat. Versajskim mirovnim ugovorom Njemačka je priznala krivicu za izbijanje rata, izgubila je kolonije i morala je platiti ratnu odštetu.

1921. – Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca izglasala je Vidovdanski ustav, kojim je učvršćena vlast kralja. Skupština je u bitnim pitanjima potčinjena monarhu, a država je proglašena “ustavnom, parlamentarnom i nasljednom monarhijom” s dinastijom Karađorđević. Ustav je važio do 1929, kad ga je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo i zaveo takozvanu šestojanuarsku diktaturu.

Staljingradska bitka

Staljingradska bitka

1942. – Počela je bitka za Staljingrad, najkrvaviji okršaj u ljudskoj historiji i jedna od prekretnica 2. svjetskog rata. Bitku su obilježili brutalnost i nebriga za civilne žrtve. Vodila se na području Staljingrada (danas Volgograd), a sastojala se od njemačke opsade južnog dijela grada, bitke unutar grada i sovjetske protuaofanzive u kojoj su uništene ili zarobljene preostale snage Sila osovine na tom području. Ukupni gubici se procjenjuju na između 1 i 2 miliona.

1948. – U Bukureštu je objavljena “Rezolucija o stanju u KPJ”, kojom je sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin, posredstvom Informacionog biroa komunističkih partija (Iformbiro ili Kominform), želio da podvrgne Jugoslaviju svom diktatu. Rezolucijom, koja je obilovala klevetama na račun jugoslovenskog rukovodstva, pozvane su “zdrave snage” da zbace čelnike nove Jugoslavije. Potom se politički, ekonomski, pa i vojni pritisak Staljina neprestano pojačavao, ali je naišao na odlučan otpor.

1950. – Sjevernokorejske trupe zauzele Seul, a snage Južne Koreje odbačene su južno od rijeke Han.

1950. – Pušten u saobraćaj put Beograd – Zagreb, dug 400 kilometara, nazvan “Auto-put bratstva i jedinstva”, u čijoj su izgradnji učestvovale i dobrovoljne omladinske radne brigade iz cijele zemlje.

1968. – Umro je njemački hemičar i fizičar Otto Hahn.

Stonewallska revolucija

Stonewallska revolucija

1969. – Stonewallska revolucija – pobuna lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba protiv policijske racije u klubu Stonewall Inn u Greenwich Village-u, New York. Događaj označava prekretnicu u LGBT zajednici i početak savremenog LGBT pokreta.

1992. – Burhanuddin Rabbani preuzeo je dužnost predsjednika Afganistana, nakon što je svrgnut gerilski savez pro-sovjetske orjentacije.

1996. – Ruske trupe počele povlačenje iz Čečenije.

2001. – Jugoslavija je izručila bivšeg predsjednika, Slobodana Miloševića, Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Irak

Irak

2004. – Izvršena prijevremena primopredaja vlasti u Iraku između američke administracije i domaćih vlasti, čime je ovoj zemlji vraćen suverenitet poslije 14 mjeseci okupacije.

2006. – Vrhovni sud Srbije potvrdio Miloradu Ulemeku – Legiji kaznu zatvora od 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, dok je ostaloj sedmorici optuženih policajaca potvrđena kazna u ukupnom trajanju od 207 godina zatvora.

2006. – Crna Gora postala 192. članica UN-a nakon što je Opća skupština UN-a jednoglasno odobrila rezoluciju kojom se odobrava primanje Crne Gore u članstvo UN-a.

Posted by on 2017-06-28. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login