29.06. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je bosanskhercegovački pisac Petar Kočić, borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Rođen francuski državnik Robert Schuman na čiji prijedlog je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik. Umrla čuvena holivudska glumica Katharine Hepburn (On golden pond…)

1244. – Sklopljen mir između hrvatsko-ugarske države i Mletaka. Nakon poraza u lanjskoj vojni i građanskog rata u Hrvatskoj koji je bjesnio, hrvatsko-ugarski kralj Bela prepustio je Mlečanima Zadar s pripadajućim zemljama.

1613. – U požaru je izgorjelo originalno londonsko pozorište Globe. Originalni Globe bio je Elizabetinsko kazalište izgrađeno u Southwarku, na sjevernoj strani Temze, u području poznato kao Bankside. Bilo je jedno od većih kazališta na tom području (ostala su bila Swan, Rose i Hope). Globe je bio u vlasništvu grupe glumaca, koji su bili kolege u Lord Chamberlain’s Men (kasnije su postali King’s Men), uključujući Williama Shakespearea, i Richarda Burbagea te njegova brata Cuthberta, i bilo je glavna scena skupine.

1797. – Napoléon Bonaparte u sjevernoj Italiji proglašava Cisalpinsku republiku.

1798. – Rođen je Willibald Alexis, njemački književnik.

1855. – U Londonu izlazi prvi broj lista The Daily Telegraph.

1873. – Rođen je bosanskhercegovački pisac Petar Kočić, borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju, dugo je bio bez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banjoj Luci i Tuzli. U Banjoj Luci je pokrenuo list “Otadžbina”, koji je često zabranjivan. Počeo je s pjesmama, ali je ubrzo prešao da piše prozu. Jedrim i sažetim pripovijedanjem i svježim poetskim jezikom snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živjeli potlačeni bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom. Djela: satire “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, zbirke pripovijedaka “S planine i ispod planine”, “Jauci sa Zmijanja”.

1886. Rođen francuski državnik i premijer Robert Schuman. Na njegov prijedlog osnovana je 1952. Evropska zajednica za ugalj i čelik, iz koje je kasnije nastala Evropska unija.

1895. – Umro je engleski biolog i filozof Thomas Henry Huxley, vatreni pobornik teorije Charlesa Darwina. Snažno se protivio tradicionalnoj teologiji i skovao je termin “agnosticizam” da bi opisao sopstvenu poziciju. Od 1883. do 1885. bio je predsjednik Kraljevskog društva (Akademija nauka). Evolucionistička shvatanja je izložio u djelu “Mjesto čovjeka u prirodi”. Ostala djela: “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura”, “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

1900. – U Stockholmu je osnovana Fondacija Nobelove nagrade.

1900. – Rođen je Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry, francuski pisac i pilot. Njegova knjiga “Mali Princ” (Le Petit Prince) jedna je od najprodavanijih knjiga na svijetu. Preveden je na preko 180 svjetskih jezika i prodan u više od 80 miliona primjeraka.

1913. – Izbio je Drugi balkanski rat, između Bugarske i saveza Grčke i Srbije, kojima su se priključili i Crna Gora, Rumunjska i Turska.

1921. – U Beogradu je pokušan atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav. Sa skela nedovršene zgrade na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala, ne pogodivši cilj. Stejić je potom osuđen na smrt, ali je presuda preinačena na 20 godina robije.

1922. – Rođen je jugoslovenski pisac Vasko Popa, jedan od najprevođenijih pjesnika u drugoj polovini 20. vijeka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom.

1930. – U Firenci je rođena Oriana Fallaci (1930.- 2006.) italijanska novinarka, koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata pridružila antifašističkom pokretu otpora. Poznati su njeni intervju sa svjetskim liderima i poznatim osobama među kojima su bili i Dalai Lama, Henry Kissinger, Šah Irana, Ayatollah Khomeini, Muammer al-Gaddafi, Indira Gandhi, Haile Selassie…

1943. – U odmazdi zbog poraza u sukobu s borcima Rasinskog i Južnomoravskog partizanskog odreda kod Ćalija Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u podnožju brda Bagdala u Kruševcu strijeljali oko 600 civila, uključujući žene i djecu. To mjesto je nazvano Slobodište i tu se svake godine održavaju manifestacije “Svečanosti slobode”.

1949. – Južna Afrika započela je primjenu aparthejda, kojim su crnačka većina i ostali nebijelci potpuno obespravljeni.

1966. – Amerikanci su u Vijetnamskom ratu prvi put istovremeno bombardovali prijestonicu Sjevernog Vijetnama Hanoj i glavnu luku Hajfong.

1967. – Poslije pobjede u šestodnevnom ratu protiv arapskih država Izrael je ujedinio podijeljeni Jeruzalem, koji je kasnije proglasio za prijestonicu Izraela.

1974. – Izabela Peron zamijenila je oboljelog muža Huana Perona na mestu predsednika Argentine.

1992. – Snage JNA i VRS napuštaju sarajevski aerodrom “Butmir” i predaju ga pod kontrolu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR). Time je omogućeno dostavljanje humanitarne pomoći stanovništvu opkoljenog Sarajeva.

1996. – SAD prijete Srbiji sa ponovnim ekonomskim sankcijama UN-a ukoliko ne prisili Radovana Karadžića da odstupi sa političkih dužnosti prije izbora u BiH.

1998. – Bivši gradonačelnik Vukovara, Slavko Dokmanović (1949.- 1998.), optužen za ratne zločine protiv čovječnosti, objesio se u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala.

1999. – Lidera kurdskih gerilaca Abdulaha Odžalana turski sud je osudio na vješanje, zbog vođenja separatističke kampanje.

2000. – Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič suspendovao primjenu Zakona o privatizaciji stanova u državnom vlasništvu u Republici Srpskoj, koji je trebalo da stupi na snagu 25.jula. OHR ocijenio da zakon nije u skladu sa Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma i sa zakonima Srpske i da Tekst usvojenog Zakona ne otvara nikakve perspektive u ekonomskom smislu.

2001. – Šefovi diplomatija zemalja nasljednica bivše Jugoslavije potpisali su u Beču Sporazum o raspodjeli imovine bivše zajedničke države.

2001. – Bivši predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, kao prvi šef države predat međunarodnom sudu. Milošević je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj i BiH i sukoba na Kosovu. 1999. umro je u haškoj pritvorskoj jedinici 11. marta 2006.

2001. – NATO je odobrio plan za slanje do 3.000 vojnika u Makedoniju.

2003. – Polaganjem zakletve, Beatriz Merino, ugledna advokatica bez političkog iskustva, postala je prva žena premijer u historiji Perua.

2003. – U 96. godini umrla čuvena holivudska glumica Katharine Hepburn, koja je glumila u više od 50 filmova i osvojila četiri Oscara za uloge u filmovima (“Jutarnja slava”, “Na zlatnom jezeru”…).

2004. – Umro je jugoslovenski i hrvatski političar Stipe Šuvar.

2004. – Bivši predsjednik i bivši premijer Republike Srpske Krajine Milan Babić (48) osuđen pred Haškim tribunalom na 13 godina zatvora zbog progona i zločina protiv čovječnosti i saučesništva u udruženom zločinačkom poduhvatu uklanjanja nesrpskog stanovništva sa gotovo jedne trećine teritorije u Hrvatskoj.

2014. – U Los Angelesu umro Bobby Womack, soul pjevač i tekstopisac, autor hitova mnogih muzičara 20. vijeka. Njegove pjesme su i “It’s All Over Now”, koju su izvodili Rolling Stonesi, kao i “Lookin’ for Love”.

Posted by on 2024-06-29. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login