29. 12. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je južnoslavenski književnik Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim događajima 20. vijeka na našem prostoru

Charles Goodyear
Charles Goodyear

1170. – Nadbiskup Thomas Becket ubijen je po nalogu engleskog kralja Henrija II pred oltarom Kenterberijske katedrale. Ranije blizak kraljev prijatelj i kancelar do izbora za nadbiskupa 1162, usprotivio se namjeri Henrija II da ograniči crkvenu vlast i odbio da položi zakletvu na kraljeva “Klarendonska pravila” o odnosima crkve i države. Papa Aleksandar III ga 1173. proglasio za sveca.

1721. – Francuzi su okupirali ostrvo Mauricijus u Indijskom okeanu. Ostrvo je 1810. potpalo pod britansku vlast, a nezavisnost je steklo 1968.

1800. – Rođen je američki pronalazač Charles Goodyear, koji je 1839. otkrio proces vulkanizacije kaučuka. Njegov izum dorinjeo je brzom razvoju industrije gume, posebno prozvodnji automobilskih guma.

1809. – Rođen je William Ewart Gladstone, četiri puta premijer Velike Britanije između 1868. i 1894. Poznat po političkim i socijalnim reformama, smatra se jednim od najvećih britanskih državnika. Legalizovao je 1871. radničke sindikate i 1884. izvršio tzv. treću parlamentarnu reformu.

Jacques Louis
Jacques Louis

1825. – Umro je francuski slikar Jacques Louis, osnivač i glavni predstavnik klasicizma, član Konventa i dvorski slikar Napoleona I (“Zakletva Horacija”, “Napoleonovo krunisanje”, “Porodica Žerar”, “Ubijeni Mara”, “Gospođa Rekamje”).

1876. – Rođen katalonski violončelista i dirigent Pablo Casals, koji je otvorio novu epohu u sviranju violončela. Napustio je Španiju kada je Francisco Franco došao na vlast i do smrti 1973. živio je u Francuskoj i Porto Riku.

1890. – Američki vojnici su u Južnoj Dakoti masakrirali više od 200 Indijanaca iz plemena Sioux, među kojima je bio veliki broj žena i djece.

1931. – Umro je naučnik i astronom Oton Kučera.

1845. – Texas je primljen u SAD kao 28. savezna država.

1876. – Rođen je katalonski violončelista i dirigent Pablo Casals, koji je otvorio novu epohu u sviranju violončela. Napustio je Španiju kada je Franko došao na vlast i do smrti 1973. živio je u Francuskoj i Porto Riku.

1890. – Američki vojnici su kod “Ranjenog koljena” u Južnoj Dakoti masakrirali više od 200 Indijanaca iz plemena Sioux, među kojima je bio veliki broj žena i djece.

1911. – Revolucionarna privremena skupština je za prvog predsjednika Kine izabrala Sun Yat Sena, čime je poslije više od tri milenujuma ukinuta monarhija.

William Ewart Gladstone
William Ewart Gladstone

1914. – Počela je bitka kod Sarikamisa u Prvom svjetskom ratu u kojoj je, mnogo slabija ruska vojska, nanijela težak poraz turskoj armiji. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

1924. – Umro je Carl Spitteler, švicarski književnik.

1926. – Umro je Rainer Maria Rilke, austrijski pjesnik.

1940. – Njemačka avijacija izvela najteže bombardovanje Londona u Drugom svjetskom ratu, koje je britanskoj prijestonici nanijelo najveća razaranja od “velikog požara” 1666., kada su uništene četiri petine grada.

1941. – Italijanski fašistički diktator Benito Musolini u Drugom svjetskom ratu, u pismu vođi nacističke Njemačke Adolfu Hitleru, naglasio da prije proljeća, prema zajedničkom planu i uz angažovanje italijanskih i njemačkih snaga, moraju da budu likvidirana žarišta ustanka u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

1942. – U Bihaću u Drugom svjetskom ratu osnovan Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije. Poslije oslobođenja ta organizacija je često mijenjala ime – Narodna omladina Jugoslavije, Savez omladine Jugoslavije, Savez Socijalističke omladine Jugoslavije. Raspala se 1991. poslije otcjepljenja četiri jugoslovenske republike.

1944. – Sovjetske trupe su u Drugom svjetskom ratu ušle u Budimpeštu.

Mauricijus
Mauricijus

1946. – Rođen je Slobodan “Bodo” Kovačević, bosanskohercegovački muzičar.

1963. – Grčka je vlada poslala trupe na Cipar kako bi prekinula građanski rat koji je tamo izbio.

1968. – Apollo 8 lansiran je prema Mjesecu. Astronauti Frank Borman, James Lovell i William Anders nakon nešto manje od tri sata leta postali su prvi ljudi koji su ‘pobjegli’ Zemljinoj gravitaciji, a nakon toga i prvi koji su vidjeli tamnu stranu Mjeseca. Misija Apolla 8 tako je odigrala veliku ulogu u pripremi za misiju Apollo 11 koja je postavila prve ljude na Mjesec.

Miroslav Krleža
Miroslav Krleža

1981. – Umro je južnoslavenski i hrvatski književnik Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim događajima 20. vijeka na našem prostoru. Od 1950. bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovijetke, drame i eseje. Djela: Hrvatski bog Mars, Povratak Filipa Latinovića, Gospoda Glembajevi, U agoniji, Leda…

1981. – Otvorena je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu.

1989. – Parlament Čehoslovačke izabrao je za šefa države češkog pisca Vaclava Havela, dugogodišnjeg disidenta pod komunističkim režimom. Havel je naslijedio Gustava Husaka, koji je pod pritiskom javnosti podnio ostavku.

1992. – U Genevi su se SAD i Rusija složile oko sporazuma SRART II kojim se reducira strateško nuklearno naoružanje.

1993. – Vatikan i Izrael, poslije 2.000 godina uglavnom neprijateljskih odnosa Rimokatoličke crkve i Jevreja, usvojili dokument o međusobnom priznanju Svete stolice i jevrejske države.

1996. – Vlada Gvatemale i vođe gerilskog pokreta su potpisali sporazum kojim je poslije 36 godina zvanično okončan posljednji i najduži građanski rat u Centralnoj Americi.

2013. – Michael Schumacher doživio je nesreću kad je bio na skijanju na Alpima u Francuskoj, kada je pao i udario glavom o kamen, zadobivši teže povrede.

Michael Schumacher
Michael Schumacher

2016. – Odlazeći predsjednik SAD Barack Obama potpisao je dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore i naložio protjerivanje 35 ruskih diplomata.

Posted by on 2019-12-29. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login