29. 7. – Dogodilo se na današnji dan – očela je zračna ofanziva Njemačke na Veliku Britaniju u Drugom svjetskom ratu

Petrovaradin

Petrovaradin

1526. – U pohodu na Ugarsku, osmanlijska vojska poslije tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin. Osmanlije su potom osvojili susjedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na reci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. avgusta potukli, kod Mohača, vojsku kralja Ljudevita II.

1588. – Britanska flota pod komandom lorda Howarda i sir Francisa Drakea porazila špansku „Nepobjedivu armadu“ od oko 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip II.

Robert Schumann

Robert Schumann

1856. – Umro je njemački kompozitor Robert Schumann, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih predstavnika muzičkog romantizma. Glavna su mu djela klavirske kompozicije i solo pjesme, a majstor je produhovljene romantičke pjesme ugođaja, čiji je prototip “Mjesečina”. 1843. Felix Mendelssohn ga angažira za nastavnika klavira i kompozicije na novoosnovanom konzervatoriju u Leipzigu. Od 1850. do 1853. Schumann djeluje kao gradski muzički direktor u Düsseldorfu. Od velikih ličnosti, osobito je utjecao na Brahmsa.

1878. – Počinje austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine i sa tim ustanak dominantne muslimanske srednje klase, djelimično isto od pravoslavnog stanovništva. Ovaj rat trajao je do 20. oktobara ove godine i završio je uspjehom Austrijanaca i Mađara.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

1890. – Umro je holandsko-flamanski slikar Vincent van Gogh, , jedan od najoriginalnijih i najtemperamentnijih u istoriji slikarstva. Slikao je žarkim bojama, a njegova ekspresivna djela prodorne snage, građena na široko postavljenim bojenim plohama uznemirene fakture, koja u uskovitlanom kretanju prati oblik predmeta čvrstih kontura, neprevaziđena su u neposrednom izražavanju psihičkih stanja. Nepriznat za života, praćen je mnogim nedaćama koje su ga bacale u duboku depresiju. U nervnom rastrojstvu 1890. se ubio. Njegova djela – oko 850 slika i više od 900 crteža, mahom pejzaža, portreta i mrtvih priroda – presudno su utjecala na modernu umjetnost.

1900. – Anarhista Gaetano Bresci u Monci je ubio italijanskog kralja Umberta I Atentator je 1901. izvršio samoubistvo.

Napad na London

Napad na London

1940. – Počela je zračna ofanziva Njemačke na Veliku Britaniju u Drugom svjetskom ratu.

1941. – Višijevska Francuska i Japan potpisali su sporazum o zajedničkom protektoratu nad Indokinom. Francuska je nastavila upravljanje Indokinom, a Japan poslao trupe.

1946. – U Parizu počela mirovna konferencija zemalja-pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasjedanja konferencije od 29. jula do 16. oktobra, potpisani su 10. februara 1947.

1949. – Rođen je bosanskohercegovački glumac Miralem Zupčević.

Mate Parlov

Mate Parlov

1973. – Grci su se na referendumu, koji je raspisala vojna hunta, izjasnili za ukidanje monarhije, a vođa vojne hunte, pukovnik Jorgos Papadopulos, postao je predsjednik Grčke.

1994. – Bivši italijanski premijer Bettino Craxi osuđen je na osam i po godina zatvora pod optužbom za prevaru. Craxi je presudu dočekao u izbjeglištvu u Tunisu, gdje je i umro.

1996. – Kina izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stepena Rihterove skale na Lop Noru, a potom obećala da će se ubuduće pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

2008. – Umro je jedan od najomiljenijih sportista u bivšoj Jugoslaviji Mate Parlov – veliki bokserski šampion, osam puta prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svjetski prvak i jednom evropski prvak, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

2011. – Umro je Muharem Pervić, književnik i publicista, književni i pozorišni kritičar, glavni urednik lista Student, časopisa Delo i Kulturno-umjetničkog programa TV Beograd. Bio je priređivač sabranih djela Ive Andrića, po Andrićevom izboru.

Posted by on 2017-07-29. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login