30.06 – Dogodilo se na današnji dan – Adolf Hitler naređuje likvidaciju stotine suradnika, pod optužbom da su pripremali zavjeru. Događaj je poznat po imenom “Noć dugih noževa”. Počelo drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a

1520. – Tokom španskog osvajanja Meksika, u Tenočtitlanu, gdje je kasnije izgrađen Sijudad Meksiko, ubijen posljednji car Asteškog carstva Montezuma II Ksokojocin.

1810. – Rođen je Stanko Vraz – putopisac, pjesnik, kritičar i književnik.

1876. – Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile rat Turskoj.

Walter Ulbrich
Walter Ulbrich

1893. – Rođen je njemački komunistički vođa Walter Ulbricht, koji je pred nacistima izbjegao iz zemlje, ali se poslije Drugog svjetskog rata vratio i 1950. postao prvi sekretar vladajuće Jedinstvene radničke partije Njemačke u novostvorenoj Njemačkoj demokratskoj republici (Istočna Njemačka). U Prvom svjetskom ratu osuđivan je zbog komunističke propagande u vojsci, poslije čega je kao pripadnik revolucionalne organizacije “Spartak” 1919. učestvovao u stvaranju Komunističke partije Njemačke. Član Reichstaga postao je 1928. iz kojeg je isključen 1930. i osuđen na dvije godine robije zbog “veleizdaje”. U emigraciji u Moskvi je 1934. postao sekretar KP Njemačke, a od 1936. do 1938. bio je politički komesar u Štabu međunarodnih brigada u Španiji. Od 1960. do 1971. bio je na čelu Državnog savjeta Istočne Njemačke, a potom do smrti 1973. predsjednik vladajuće partije.

1908. – U Sibiru u području Tunguska desila se ogromna eksplozija, uzrokovana, najvjerovatnije kometom ili asteroidom.

1911. – Rođen je Czeslaw Miłosz, poljski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1980. godine.

1913. – Iznenadnim noćnim napadom bugarske Četvrte i Pete armije na srpske položaje, čime je izazvan Drugi balkanski rat, počela je Bregalnička bitka, okončana 9. jula 1913. potpunim slomom Bugara. Poslije poraza Bugarska je kapitulirala, a mirovnim ugovorom u Bukureštu 10. avgusta 1913. utvrđene su nove granice između balkanskih država.

1926. – Rođen je Paul Berg, američki biohemičar i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1980.

1930. – Anglo-iračkim sporazumom Velika Britanija priznaje neovisnost Iraka, koji je na konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.

Noć dugih noževa
Noć dugih noževa

1934. – Adolf Hitler naređuje likvidaciju na stotine suradnika, pod optužbom da su pripremali zavjeru. Događaj je poznat po imenom “Noć dugih noževa”.

1936. – Etiopski car Haile Selassie I uputio, u sjedištu Lige naroda, apel za pomoć povodom invazije Italije na Etiopiju. Liga naroda odredila sankcije protiv Italije, ali one nisu poštovane.

1943. – Američke trupe iskrcale se u Drugom svjetskom ratu na ostrvo New Georgia. Tokom operacije oboren 121 japanski avion.

1944. – Počinje drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu.

1948. – Jugoslovenska štampa objavila Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznijete u Rezoluciji. Crvena Armija je duž Jugoslovenske granice sa Bugarskom, Rumunijom i Mađarskom počela gomilati svoje trupe, čekajući Staljinovu komandu za napad i okupaciju Jugoslavije. Poslije objavljivanja Rezolucije prekinute su političke, diplomatske, ekonomske i kulturne veze SSSR-a i ostalih istočnoevropskih zemalja s Jugoslavijom. Time je uvedena blokada i počela velika kampanja protiv jugoslovenskog rukovodstva, koja je trajala do 1955. i posjete Beogradu šefova sovjetske partije i vlade Nikite Sergejeviča Hruščova i Nikolaja Aleksandroviča Bulganjina.

1950. – Predsjednik SAD Harry S. Truman izdao naređenje američkim trupama stacioniranim u Japanu da pomognu Republici Koreji da odbije napad Sjeverne Koreje.

Mikhail Baryshnikov
Mikhail Baryshnikov

1971. – Za vrijeme slijetanja ruskog svemirskog broda Sojuz II, koji je proveo u orbiti oko Zemlje rekordnih 570 sati i 22 minuta, dolazi do eksplozije u kojoj su poginula tri sovjetska astronauta.

1974. – Poznati ruski baletan Mihail Barišnjikov napušta ansambl Boljšoj teatra za vrijeme turneje u Kanadi, te ostaje živjeti na Zapadu.

1974. – Alberta King, majka ubijenog američkog sveštenika i nobelovca Martina Lutera Kinga, ubijena je tokom molitve u crkvi, šest godina poslije atentata na njenog sina.

1984. – Umrla je američka književnica Lillian Hellman. Veći dio njenog opusa je socijalnog karaktera. U memoarskim djelima je opisala iskustva iz Španije i Sovjetskog Saveza, veze sa vodećim američkim intelektualcima i vrijeme makartizma. Djela: drame “Dječji čas”, “Male lisice”, “Dani koji će doći”, “Straža na Rajni”, “Drugi dio šume”, “Igračke na tavanu”, memoarske knjige “Nedovršena žena”, “Pentimenti”, “Nitkovsko vrijeme”.

1996. – Radovan Karadžić prenio predsjednička ovlaštenja na potpredsjednicu Biljanu Plavšić, ali je formalno zadržao položaj šefa predsjednika.

Hong Kong
Hong Kong

1997. – Nakon skoro stotinu godina Kina preuzima i oficijelno upravljanje nad Hong Kongom, koji je prije toga bio britanska kolonija, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je okupiran od strane Japana.

1999. – Škotska poslije skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament.

1999. – Visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp donio odluke o ličnim kartama, ponovnom povezivanju predratnih pretplatnika u telefonsku mrežu BiH i Zakon o administrativnim taksama BiH.

2001. – Neredi u centru Beograda spriječili su održavanje prve Parade ponosa u Srbiji.

2001. – Belgijski premijer Guy Verhofstadt posjetio Kongo. To je bila prva posjeta nekog belgijskog zvaničnika toj afričkoj zemlji nakon hladnog rata i prekida odnosa koji su trajali 20 godina.

Paddy Ashdown
Paddy Ashdown

2004. – Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown smijenio sa funkcija predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića i ministra unutrašnjih poslova Zorana Đerića, kao i još 57 državnih i političkih funkcionera, direktora preduzeća i administrativnih službenika, među kojim 49 funkcionera SDS-a. Na “crnu listu” dodao još 13 imena osumnjičenih za podršku optuženima za ratne zločine, zamrznuo bankovne račune za tri lica i 60 opštinskih odbora SDS-a.

2005. – Španski poslanici usvojili su zakon o pravu homoseksualaca da stupaju u brak i usvajaju djecu, čime je Španija – poslije Holandije, Belgije i Kanade – postala četvrta zemlja na svijetu u kojoj su homoseksualni brakovi postali legalni.

2008. – Irak otvorio ogromna naftna polja stranim firmama, čime je utrt put velikim investicijama multinacionalnih kompanija koje gotovo 40 godina nisu imale pristup iračkim nalazištima nafte.

Posted by on 2022-06-30. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login