30.07. – Dogodilo se na današnji dan – Američki svemirski brod Apolo 15 sa astronautima Davidom Scottom i Jamesom Irwinom spustio se na Mjesec. umro švedski režiser Ingmar Bergman, jedan od najvećih umjetnika kinematografije.

Husitski ratovi
Husitski ratovi

1419. – Husiti, sljedbenici pogubljenog češkog vjerskog reformatora Jana Husa, isprovocirani bacanjem kamenja na njihovu procesiju, upali su u Gradsku vijećnicu u Pragu i izbacili kroz prozor katoličke članove gradske uprave, zajedno sa gradonačelnikom. To je bio početak husitskih ratova (1419 – 1436).

1784. – Umro francuski filozof Denis Diderot, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije 18. vijeka, jedan od pokretača i najznačajnijih autora velike francuske Enciklopedije.

1818. – Rođena engleska književnica irskog porijekla Emily Brontë, koja se proslavila romanom “Orkanski visovi”.

1898. – Rođen Henry Moore, jedan od najvećih britanskih i svjetskih skulptora 20. vijeka. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mjestima, kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i centar “Lincoln” u New Yorku.

Urugvaj 1930
Urugvaj 1930

1818. – U Fredrihsruhu umro njemački državnik Otto von Bismarck Schönhausen, ujedinitelj Njemačke. Postao je prvi kancelar ujedinjenog Njemačkog carstva, bio je predsjednik vlade punih 28 godina, do 1890, kada je podnio ostavku

1930. – Urugvaj je u Montevideu, pobjedom u finalu Prvog svjetskog fudbalskog prvenstva nad Argentinom od 4:2, postao prvi svjetski šampion u fudbalu.

1935. – U Velikoj Britaniji je objavljena prva džepna knjiga, “Penguin book”, prema ideji Allena Lanea da napravi “knjigu koja će imati cijenu kao 10 cigareta”. Prva knjiga bila je “Ariel” Andrea Mauroisa.

1947. – U Thalu kraj Graza u Austriji rođen Arnold Schwarzenegger, austrijsko-američki filmski glumac, političar i body builder. Poznat po ulozi u akcijskim filmovima “Terminator”, “Commando”, “Predator”, “Last Action Hero”…

Apolo 15
Apolo 15

1971. – Američki svemirski brod Apolo 15 sa astronautima Davidom Scottom i Jamesom Irwinom spustio se na Mjesec.

1971. – U sudaru japanskog borbenog i putničkog aviona boing 727 poginule su 162 osobe.

1974.- Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Kipru.

1975.- U Helsinkiju počela Konferencija o evropskoj bezbjednosti i saradnji koja je okupila državnike 35 zemalja, uključujući lidere SSSR-a i SAD-a Leonida Brežnjeva i Geralda Forda. Jugoslovensku delegaciju predvodio je Josip Broz Tito. KEBS je kasnije transformisan u Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju.

Claudette Colbert
Claudette Colbert

1980. – Pacifički arhipelag Novi Hebridi stekao nezavisnost pod nazivom Republika Vanuatu, nakon 74 godine britansko-francuske uprave.

1996. – Na Barbadosu u 92. godini umrla Claudette Colbert, zvijezda holivudskih komedija tridesetih godina.

2002.- Predsjednici Demokratske Republike Kongo i Ruande Joseph Kabila i Paul Kagame potpisali mirovni ugovor u cilju okončanja građanskog rata koji je počeo 1998, tokom kojeg je umrlo od gladi ili nedostatka medicinske njege više od 2,5 miliona ljudi, uglavnom civila.

2007. – U Farou umro švedski režiser Ingmar Bergman, jedan od najvećih umjetnika kinematografije. Snimio je 54 filma, 126 pozorišnih predstava i 39 radiodrama, brojne scenarije, knjige. Od 1963. bio je direktor Kraljevskog dramskog teatra Švedske. Većina njegovih filmova je smještena u krajolike njegove rodne Švedske. Teme su uglavnom sumornost, bolest, izdaja i ludilo. Zajedno s Federicom Fellinijem, smatra se jednim od najpoštovanijih i najutjecajijih redatelja dvadesetog vijeka.

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman

2009. – U Zagrebu umrla Herta Kuna, hrvatska i bh. filologinja i historičarka. Poznata po istraživanju srednjovjekovne bosanske književnosti i jezika tog perioda.

Posted by on 2019-07-30. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login