31.05. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je austrijski kompozitor Joseph Haydn, predstavnik “bečkih klasičara”. Napisao je više od sto simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku…

Tintoretto, Jacopo Robusti,

Tintoretto, Jacopo Robusti

1594. – Umro italijanski slikar Tintoretto, pravog imena Jacopo Robusti, umjetnik strasnog temperamenta, jedan od najvećih majstora 16. vijeka. S lakoćom je slikao kompozicije ogromnih dimenzija, snažnim zamahom i upotrebom dramatičnih svjetlosnih efekata, pri čemu je očuvao osjećanje i za najmanje pojedinosti taktilnih i čulnih vrijednosti. Snažno je uticao na evropske slikare, posebno na impresioniste. Radio je u rodnoj Veneciji, u kojoj su ostala glavna djela “Raj” u Duždevoj palati, “Tajna večera” u crkvi San Đorđo Mađore, “Raspeće” u Skuoli di San Roko, ali je dosta rasijano i po evropskim muzejima, poput slika “Suzana i starci” u Beču i “Autoportret” u Parizu.

1793. — Hapšenjem žirondinaca u Francuskoj počela je vladavina jakobinskog terora.

Joseph Haydn

Joseph Haydn

1809. – Umro je austrijski kompozitor Joseph Haydn, predstavnik “bečkih klasičara”, tri decenije kapelmajstor na dvoru mađarskih grofova Esterhazi. Prilikom dva boravka u Engleskoj stekao je svjetsku slavu i komponovao najzrelija djela. Inspirisao se austrijskim, mađarskim, njemačkim, francuskim, ruskim folklorom. Napisao je više od sto simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije. Djela: simfonije “Jutro”, “Podne”, “Veče”, “Oproštajna”, “Marija Terezija”, “Oksfordska”, “Medvjed”, “Kokoška”, “Kraljica”, “Vojna”, “Časovnik”, gudački kvarteti “Sunčevi kvarteti”, “Ruski kvarteti”, oratorijumi “Stvaranje svijeta”, “Godišnja doba”, opera “Apotekar”.

1819. – Rođen je američki pisac Walt Whitman, pjesnik slobode i demokratije. Bio je štamparski radnik, drvodjelja i učitelj. Osnovu njegovih pjesama, napisanih u nekonvencionalnoj formi slobodnog stiha, čini ljubav prema čovjeku. Snažno je utjecao na modernu liriku, posebno najvažnijom zbirkom pjesama “Vlati trave”.

1859. — Počeo je da radi veliki sat Big Ben na kuli britanskog parlamenta u Londonu.

1902. — Mirom u Verenigingu završen je Drugi burski rat u kojem su poginula 5 774 Britanca i najmanje 4 000 Bura.

1924. — Kina je priznala SSSR.

Walt Whitman

Walt Whitman

1938. — Prvi put je prikazan film na televiziji. Bio je to film Povratak Skarlet Pimpernel, koji je prikazala američka televizijska kuća NBC.

1939. — Danska je s Njemačkom potpisala pakt o nenapadanju. U aprilu naredne godine njemačke trupe okupirale su Dansku.

1962. – U Izraelu obješen njemački ratni zločinac Adolf Eichmann, tokom Drugog svjetskog rata glavni egzekutor zamisli Adolfa Hitlera o “konačnom rješenju” jevrejskog pitanja. U sudskom procesu je utvrđeno da je kriv za smrt šest miliona ljudi.

1991. — U Lisabonu je potpisan mirovni sporazum o Angoli, kojim je poslije gotovo 16 godina okončan građanski rat.

1992. — U organizaciji Centra za antiratnu akciju, održane su u Beogradu demonstracije više desetina hiljada građana, koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje saućešće sa žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

Dan bijelih traka

Dan bijelih traka

1992. – Dan bijelih traka: Lokalne srpske vlasti u Prijedoru izdale su naredbu posredstvom lokalnog radija prema kojoj su svi Bošnjaci i bosanski Hrvati morali na ruke staviti bijele trake, a kuće obilježiti bijelim plahtama, što je rezultiralo progonima i ubistvima.

1994. – Za prvog predsjednika Federacije BiH izabran Krešimir Zubak.

1997. — Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu.

1999. – Umro je bosanskohercegovački glumac Davor Dujmović.

2001. — Agent FBI-ja, veteran Robert Hansen, optužen za špijunažu, izjavio je da nije kriv. Američka vlada optužila je Hansena da je 15 godina prenosio strogo povjerljive informacije Moskvi za sumu od 1.400.000 dolara i određenu količinu dijamanata.

2010. – Izraelski komandosi presreli humanitarni konvoj za Gazu i ubili 15 osoba.

Posted by on 2017-05-31. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login