31.10. – Dogodilo se na današnji dan – Ogorčen mnogobrojnim zloupotrebama Crkve, njemački svećenik Martin Luther 1517. godine je okačio na vrata katedrale u Wittenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi Crkve, čime je u njemačkim zemljama počela reformacija

1517. – Umro je Fra Bartolomeo, italijanski slikar.

1517. – Ogorčen mnogobrojnim zloupotrebama crkve, njemački sveštenik Martin Luther na vrata katedrale u Vitenbergu okačio i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Time u njemačkim zemljama počela Reformacija, a Luter postao jedan od njenih vođa.

1632. – Rođen Johanes Vermer, jedan od najvećih holandskih majstora 17. vijeka. Nepriznat i neshvaćen za života, dva vijeka kasnije svrstan je među najveće umjetnike u historiji slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cijene.

1711. – Rođena je Laura Bassi, italijanska naučnica i prva žena koja je zvanično držala predavanja na nekom fakultetu u Evropi.

1795. – Rođen je engleski književnik John Keats.

1835. – Rođen je Adolf von Baeyer, njemački hemičar, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1905. godine.

1848. – Carske čete pod vođstvom feldmaršala Alfreda Windischgrätza zauzele su Beč, čime je ugušen osmomjesečni Bečki ustanak tokom kojeg je bila uspostavljena revolucionarna vlada.

1851. – U Cetinju je umro crnogorski vladika, filozof i državnik Petar II Petrović Njegoš, epski pjesnik, autor dramsko-epskog djela “Gorski vijenac”. Kao državnik postavio temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana prva štamparija u Cetinju 1834. i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pjesme.

1864. – Nevada je postala savezna država SAD.

1918. Poražena Austro-Ugarska u Prvom svjetskom ratu predala je u Puli Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca sve brodove, opremu i utvrđenja u Kotoru, Šibeniku, Rijeci, Puli i Trstu. Nova država dobila je 300 plovila, uključujući 12 bojnih brodova, 11 krstarica, 56 torpiljerki i 18 razarača. Sljedeće noći italijanski diverzanti su potopili bojni brod Viribus unitis, na kojem su poginuli prvi komandant jugoslovenske mornarice, admiral Janko Vuković, i 350 mornara.

1918. – Umro je Egon Schiele, austrijski crtač i slikar.

1918. – U atentatu ubijen bivši mađarski premijer grof István Tisza, vođa reakcionarne Nacionalne stranke rada.

1918. – Poražena Austro-Ugarska u Prvom svjetskom ratu predala je u Puli Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca sve brodove i opremu i utvrđenja u Kotoru, Šibeniku, Rijeci, Puli i Trstu. Nova država dobila je 300 brodova, uključujući 12 bojnih brodova, 11 krstarica, 56 torpiljerki i 18 razarača. Sljedeće noći, italijanski diverzanti su potopili bojni brod “Viribus unitis”, na kojem su poginuli prvi komandant jugoslovenske mornarice, admiral Janko Vuković, i 350 mornara.

1918. – U Temišvaru je proglašena tzv. Banatska republika, u uzaludnom pokušaju Mađarske da zadrži sjeverni Banat i zaustavi opredjeljenje žitelja Vojvodine za južnoslovensku državu.

1924. – Svjetske štedne ustanove na skupu u Milanu imaju prvi sastanak nakon krize poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se današnji dan obilježava kao Svjetski dan štednje.

1925. – Reza Khan je došao na Iranski prijesto i osnovao dinastiju Pahlavi, koja je vladala tom zemljom do Islamske revolucije 1979.

1926. – Umro je američki iluzionista Harry Houdini, najpoznatiji mađioničar 20. vijeka. Rođen pod imenom Erik Weisz. Najpoznatiji po svojim trikovima oslobađanja iz nemogućih situacija poput zatvorenih spremnika ispunjenih vodom dok su mu svi udovi zavezani lancima. Jedan od najpoznatijih iluzionista u historiji čiji život i smrt i danas budi mnoge nedoumice.

1940. – Pobjedom britanske avijacije završena je Bitka za Britaniju koju su u julu počeli Nijemci snažnim bombardovanjem i pomorskom blokadom Velike Britanije. Pošto su Britanci preuzeli vazdušnu kontrolu nad La Mancheom, Nijemci su odustali od invazije.

1944. – Nijemci su u Drugom svjetskom ratu, poslije gubitka Beograda, između Dunava, bosutskih šuma i rijeke Save izgradili šest linija odbrane u dubini oko sto kilometara i formirali Sremski front. Poslije krvavih borbi, front je probijen 12. aprila 1945., čime su počele završne operacije za oslobođenje Jugoslavije.

1952. – Na Marshallskim ostrvima u Tihom okeanu SAD su izvele prvu probu hidrogenske bombe.

1953. – Rođena je Dani Klein, belgijska pjevačica, članica grupe Vaya Con Dios.

1954. – Počela je revolucija u Alžiru protiv Francuske vlasti.

1956. – Bombardovanjem egipatskih aerodroma, Velika Britanija i Francuska su počele napad na Egipat, tokom Suecke krize.

1961. – U procesu destaljinizacije Sovjetskog Saveza, Staljinovi posmrtni ostaci premešteni su iz mauzoleja na Crvenom trgu u grobnicu koja se nalazi uz zidine Kremlja.

1961. – Rođen je novozelandski režiser Peter Jackson.

1971. – U Švicarskoj su na izborima za Nacionalno vijece prvi put smjele sudjelovati i žene.

1984. – Izvršen je atentat na indijsku političarku Indiru Gandhi. Izvršioci su bili pripadnici njenog obezbjeđenja, Siiki.

1992. – Osnovan je P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine.

1993. –  Umro italijanski režiser Federico Fellini, koji je pedesetih godina 20. vijeka postao vodeće ime italijanskog i svjetskog filma. Jedan od najistaknutijih predstavnika italijanskog neorealizma. Dobitnik je tri Oscara.

1993. – Osnovana je Crnogorska pravoslavna crkva.

2000. – Ruska raketa u kojoj su se nalazili prvi stanovnici međunarodne svemirske stanice, eksplodirala je u Kazahstanu.

2003. – U Maleziji je nakon 22 godine izabran peti predsjednik vlade Abdulah Ahmad Badavi. On je na toj dužnosti zamijenio Mahatira Mohameda, koji je, sa reputacijom najkontroverznijeg azijskog lidera, vladao tom zemljom jugoistočne Azije od 1981.

2010. –  Za predsjednicu Brazila izabrana Dilma Vana Rousseff, prva žena na toj dužnosti u historiji te zemlje.

2011.- Svjetska populacija dosegla brojku od sedam milijardi.

Posted by on 2023-10-31. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login