32 godine od smrti Josipa Broza Tita

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito

Danas se navršava 32 godine od smrti Josipa Broza Tita, višegodišnjeg predsjednika Saveza komunista Jugoslavije i SFRJ.
Vođa jugoslovenskih komunista i doživotni predsjednik tadašnje države Jugoslavije, umro je 4. maja 1980. u Ljubljani, a sahranjen je u Kući cvijeća, na Dedinju u Beogradu.

Četiri dana kasnije, na sahranu lidera SFRJ u Beogradu došlo je 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta, te je to bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Posljednju poštu Titu tada je odalo 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika skupština.

Bio je lider Komunističke partije Jugoslavije (kasnije Savez komunista Jugoslavije) od 1937. do 1980, vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945, a kasnije i vrhovni komandant Oružanih snaga SFRJ. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih.

U Bosni i Hercegovini Tito se smatra jednom od najznačajnijih historijskih ličnosti, a glavna sarajevska ulica nosi njegovo ime.

Preminuo je u Kliničkom centru u Ljubljani, 4. maja 1980. godine. U to vrijeme pojavljuju se prve sumnje da li će njegovi nasljednici uspjeti da očuvaju Jugoslaviju u kojoj je on uspješno suzbijao nacionalizam i održavao jedinstvo.

Nažalost, te sumnje se ostvaruju desetak godina nakon njegove smrti kada etničke podjele i konflikti dovode do krvavog raspada Jugoslavije.

Posted by on 2012-05-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login