Banja Luka
Banja Luka

Ustavni sud Republike Srpske, odlučujući po zahtjevu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o lokalnoj samoupravi u dijelu koji se odnosi na gradske simbole, u februaru 2012. godine utvrdio je da grb Grada Banja Luka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

S obzirom na to da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju i kulturno i historijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive, ovakvim propisivanjem, prema ocjeni Ustavnog suda, druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni su u neravnopravan položaj.

Asocijacija na ljiljan?

“Time su povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu sa međunarodnim standardima i osigurava nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana Republike Srpske”, saopšteno je  iz Ustavnog suda.

Skoro godinu dan kasnije Banja Luka je još uvijek daleko od toga da dobije novi zvanični simbol, jer ključni ljudi u gradskoj upravi ni sami ne znaju šta bi to trebalo da predstavlja ovaj grad, na način da se s njim mogu poistovijetiti svi njeni stanovnici bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Prvi konkurs na koji je pristiglo šezdesetak prijedloga za novi grb je poništen, jer u prijedlogu koji je u junu prošle godine predložila Komisija za izbor idejnog rješenja novog grba grada umjesto krsta sa ocilima postavljen je list kestena.

Motiv sa listom kestena, po čijim je alejama Banja Luka prepoznatljiva ne samo u BiH nego i na prostoru bivše Jugoslavije, dijelom je odbijen jer su posljednjih godina mnogi građani okupljeni oko takozvanih zavičajnih udruženja osnovanih nakon što su se tokom rata doselili u grad na Vrbasu, kako saznaje Anadolija počeli da postavljaju pitanje zbog čega se list kestena uopšte forsira kao simbol grada, a pogotovo zbog čega bi trebalo da zauzme mjesto u gradskom grbu.

Drugi razlog odbijanja lista kestena u grbu Banje Luke bilo je što on, navodno, „asocira na ljiljan, simbol Armije RBiH”.

Cijeli postupak tako je vraćen  na početak, pa je novi konkurs objavljen potkraj prošle godine. Koliko je ovaj put idejnih rješenja predloženo još nije poznato, ali odbornici u Skupštini Grada Banja Luka tvrde da će konačnu odluku donijeti ne Komisija, nego sam gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Na to je upozorio i Zoran Talić, odbornik PDP-a, koji smatra da se u proces odabira grba trebala uključiti gradska skupština, umjesto da odluka bude samo u rukama gradonačelnika.

Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Šefket Hafizović u izjavi za Anadoliju kazao je da odugovlačenjem da se provede odluka Ustavnog suda RS i usvoji novo rješenje grba Banje Luke samo potvrđuje da ne postoji politička spremnost kojom bi se i na taj način potvrdila ravnopravnost konstitutivnih naroda u RS-u. On podsjeća da to nije jedini primjer kršenja ustavnih i zakonskih načela o ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata kako u Banjoj Luci tako i širom RS.

„Isti je slučaj i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je Narodna skupština RS usvojila 2005. godine i koji je trebao omogućiti da nacionalna zastupljenost zaposlenih u organima lokalne uprave odgovora popisu stanovništva iz 1991. godine, što je ostalo slovo na papiru”, istakao je Hafizović.

Što se tiče banjalučkih gradskih odbora SDA, Stranke za BiH i SBB-a, oni svoj stav o ovom pitanju niti imaju niti su se njime bavili, potvrdio je izvor Anadolije iz Stranke za BiH.

Dovoljno prepoznatljivih simbola

Istina je, nijedna probosanska stranka u Skupštini grada već punu deceniju nema nijenog odbornika, pa ih to, smatraju, i amnestira od obaveze da se bave pitanjem gradskog grba.

Član političkog savjeta Stranke za BiH Omer Višić, uz ogradu da govori isključivo kao građanin Banje Luke, kazao je da je grb grada potrebno uskladiti s ustavnim principima ravnopravnosti konstitutivnih naroda kako bi se otklonila diskriminacija. Višić je saglasan da činjenica da predstavnika bošnjačkog naroda nema u gradskoj skupštini predstavlja problem, jer bi onda inicijativa o takvim pitanjima, kakvo je i grb grada, mogla biti pokrenuta s njihove strane.

On pojašnjava da je Banja Luka izuzetno velika izborna jedinica, da je za jedno odborničko mjesto potrebno osvojiti blizu tri hiljade glasova.

„Uz mali broj povratnika, ali i nezainteresovanost naših sugrađana u dijaspori da glasaju, došli smo do ove situacije”, rekao je Višić.

Banjalučki intelektualci okupljeni oko Zajednice udruženja kulturnih i humanitarnih organizacija Bošnjaka i Hrvata već su 2003. godine ukazali na činjenicu da su tokom proteklog rata, ne samo iz grba Banjaluke nego i njenih ulica i naselja izbrisani i imena i simboli nesrpskog stanovništva.

Iako su se za zahtjevom da grad u svim svojim obilježjima treba da odražava pripadnike svih njegovih naroda u više navrata zvanično obraćali nadležnim vlastima, osim obećanja, ništa drugo nije se desilo.

Zajednica udruženja građana u međuvremenu gotovo da je potpuno utihnula, pa stoga se niko od njenih predstavnika nije ni oglasio u vezi s izgledom novog gradskog grba.

Slikar Alija Sarač u izjavi za Anadoliju kaže da Banja Luka od Vrbasa, dajaka, lista kestena, Kastela… ima dovoljno prepoznatljivih obilježja koja bi mogla da se ugrade u novi grb grada.

„Iako je to više posao grafičkih dizajnera, smatram da se čak i uz neku doradu mogao vratiti stari grb Banje Luke koji bi bio jednako prihvatljiv za sve. Ali Zajednica udruženja građana nije se u to uključivala, pa ni mene ni druge članove koji su spremni dati svoje mišljenje ili sugestije niko nije kontaktirao”, kazao je Sarač.

I dok se procedura oko izbora novog grba razvlači u administrativnim krugovima, Banjalučani skloni šali kazali su da je ovaj grad najprepoznatljiviji po svojim ćevapima, pa predlažu da upravo banjalučki ćevap bude centralni simbol novog gradskog obilježja.

Posted by on 2014-01-27. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login