4. januar: Dan kad je magla spasila Travnik

Travnik
Travnik

Na današnji dan prije sedamdeset godina jedna je prirodna pojava spasila Vezirski grad Travnik  od uništenja.

Naime, 4. januara 1944. godine saveznički avioni dobili su naredbu da bombarduju Travnik, zato što se u njemu nalazila najveća kasarna u BiH sa vojnicima odanim Njemačkoj.

Saveznici su dobili instrukciju: prilikom napada na grad kao orjentir koristiti željezničku prugu, a vojna dejstva izvoditi sa obje strane te pruge. Naime, navedena pruga je prolazila kroz sami centar grada, a lijevo i desno od nje nalazili su se svi važniji objekti u gradu, uključujući i kasarnu.

Na današnji dan vojni avioni saveznika poletjeli su prema Travniku, ali očekivalo ih je iznenađenje – Travnik se nije uopšte mogao vidjeti jer je bio prekriven gustom maglom. Pošto nisu mogli da vide prugu u gradu, odlučili su da slijede prugu van grada.

Međutim, to nije bila pruga koja je vodila ka Travniku, već lokalna šumska pruga prema brdu Vilenici. Ne znajući to, avijacija je slijedila prugu i bombardovala obje njene strane. Te bombe su uglavnom pale na nenaseljeno područje izvan grada, te nisu nanijele neku veću štetu, piše portal Historija.ba.

Ipak, jedna bomba je pala na Žitarnicu, jedna kod kina “Lašva” i kod knjižare “Svjetlost”. Pri tome poginula su dva brata Mašinovića. Da nije bilo magle, izvjesno je da bi Travnik pretrpio velike štete.

Posted by on 2014-01-04. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login