Komorač čisti organizam

KomoračU alternativnoj medicini ljekovitim dijelovima biljke smatraju se korijen, koji se sakuplja od polovine marta do kraja aprila, i nadzemni dio biljke, lišće, koje se može skidati tokom cijelog ljeta.

Sjemenke i korijen komorača sastavni su dijelovi čajeva za čišćenje organizma, što se pripisuje eteričnom ulju koje suzbija nadutost, smiruje grčeve želuca i crijeva i djeluje protiv vrenja. Čisto eterično ulje dobija se destilacijom iz sjemenki, a preporučuje se uzimanje sa šećerom ili u vodi za liječenje bolova u grlu i promuklosti. Takođe se preporučuje i za spoljnu primjenu, kao sastavni dio antireumatskih sredstava za masažu.

Komorač

Komorač (Foeniculum vulgare) je otporna samonikla, divlja ili uzgojena dvogodišnja biljka s odebljalim korijenom, iz kojeg u prvoj godini izrastu listovi, a u drugoj godini i do dva metra visoka stabljika s listovima i cvjetovima. U svakom plodu ima stotinak sjemenki bogatih eteričnim uljima. Sjemenke su male, aromatične, a koriste se kao začin. Svi dijelovi komorača, lukovica, stabljike i listovi, upotrebljavaju se u pripremi jela.

Umjesto zelene salate probajte u omiljeni sendvič staviti svježe narezani komorač ili ga prelijte s jogurtom s dodatkom svježe narezane metvice.

Komorač je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koju su koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci, a odličan je kod probavnih tegoba i prehlada.

Rimljani su uživali jesti njegove listove, korijenje i sjemenke u salatama i hljebu. U srednjem vijeku koristili su ga za rastjerivanje kukaca. Vjerovalo se da plaši vještice pa su ga za Ivanjske noći vješali na ulazna vrata.

Od minerala izvrstan je izvor kalija, dobar je izvor mangana, izvrstan je izvor vitamina. U ukupnom kvalitetnom nutritivnom sadržaju se ističu flavonoidi rutini i kvercitin, te raznovrsni kempferol glikozidi, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje.

Čuvanje u kuhinji

Ako kupujete komorač, birajte manje lukovice koje su čvršće i manje vlaknate. Izbjegavajte komorač koji ima cvjetove na stabljikama, jer je to znak da je prezreo. Komorač čuvajte u dijelu frižidera za povrće do četiri dana, iako ga je najbolje pripremiti istoga dana nakon kupovine, jer stajanjem gubi na aromi. Osušene sjemenke komorača čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mjestu do šest mjeseci.

Posted by on 2014-04-14. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login