Josip Broz Tito

Josip Broz Tito

Goran Petronijević, advokat Titovog unuka Joške Broza, upozorio je da postoji opasnost da stvari iz takozvanog “Titovog sefa” budu prodate i prije kraja ostavinske rasprave.

Sud u Beogradu nedavno je odbio prijedlog advokata Titove unuke Svetlane Broz da dragocjenosti koje je tročlana Komisija predsjednika Srbije popisala u depou 555, poznatijem kao Titov sef, budu prebačene iz Narodne banke Srbije u depozit suda, pišu Večernje novosti.

Prethodno je sud odbio i zahtjev advokata Jovanke Broz da privremenom mjerom zabrani otuđenje bilo kog dijela nasljedstva do konačne podjele.

Petronijević upozorava da ovo znači da i prije okončanja sudskog postupka dragocjenosti koje bi trebalo da se nađu u ostavinskoj masi mogu da budu prodate.

Posljednje ročište u raspravi između Titovih nasljednika održano je još u decembru 2012. godine i od tada ostavinska rasprava “stoji u mjestu”.

Ostavinska rasprava otvorena je 14. decembra 1983. godine na zahtjev Titovog sina Žarka.

Sud je donio rješenje o podjeli imovine 1989. godine, ali ga je Titova udovica Jovanka osporila.

Druga podjela počela je 2000. godine, nakon što je Ustavni sud oborio zakon, prema kojem je, Titova imovina definisana kao društvena.

Prvo ročište zakazano je deceniju kasnije.

Posted by on 2014-05-13. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login