43. Dani satire: Gostuje Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo s predstavom “Murlin Murlo”

Festival 43. Dani satire Fadila Hadžića ugostit će danas u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh Akademiju scenskih umjetnosti Sarajevo s predstavom “Murlin Murlo” koju je po tekstu ruskog dramatičara Nikolaja Koljade postavio Alen Muratović.

Murlin Murlo
Murlin Murlo

Kako se ističe u najavi, riječ je o diplomskoj predstavi studenata glume ASU Sarajevo. “Murlin Murlo” ruskog dramatičara Nikolaja Koljade bavi se životima četvero mladih ljudi koji egzistiraju u posttranzicijskom razdoblju, odnosno u onome što je ostalo od nekadašnjeg sovjetskog imperijalizma.

Igraju ih Aneta Grabovac, Nadine Mičić, Filip Radovanović i Kemal Rizvanović.

“Radnja se odvija u provincijskom gradiću Sipilovsku, gdje likovi nemaju priliku za zdrav razvoj. Želja za metropolom, Moskvom, boljim životom, gotovo je čehovljevski prikazana. Okolnosti ih samo gaze, a dvije sestre Olga i Ina ugledaju spas u novom podstanaru Alekseju”, stoji u najavi.

“Koljada u stilu odlazi ekstremno u kreiranju ljudskih sudbina, daje notu sablasnog, gangrenozno prosipa ljudsku srž na pladanj. ‘Murlin Murlo’ priča je o nama i o još jednom beznadežnom kriku za boljim sutra”, dodaje se.

Alen Muratović je redatelj i mentor, scenografiju potpisuje Osman Arslanagić, a kostime Belma Žiško.

Dani satire Fadila Hadžića održavaju se od 1. do 18. juna u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, s 13 naslova u programu, u izboru selektorice Željke Turčinović.

Posted by on 2019-06-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login