476. godišnjica postojanja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu

Gazi Husrev-begova medresa

Gazi Husrev-begova medresa

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas obilježava 476. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada. Tim povodom održat će se centralna svečanost u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese.

Na svečanoj akademiji, pored ostalog, bit će dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima Husein ef. Kavazoviću reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH i Husejinu Smajloviću načelniku Općine Zenica, kao i brojna druga priznanja i zahvalnice. Svečanosti će prisustvovati visoki zvaničnici vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Nastavničko vijeće i svečana sjednica u povodu Dana škole održat će se danas.

Ovaj datum se obilježava od 1537. godine kada je veliki Gazi Husrev-beg utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju Islamske zajednice u BiH.

Posted by on 2013-01-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login