5 dodatnih razloga za uživanje u crnom vinu

crno vinoVolite li poslije finog ručka ili večere popiti čašu crnog vina sigurno ćete biti zadovoljni kada saznate da taj slatki ritual u umjerenim količinama (čaša dnevno) značajno pridonosi vašem zdravlju.

Snižava holesterol
Crno vino sadrži flavonoide, koji se nalaze i u crvenom grejpu i kakaovcu, a koji djeluju kao snažan antioksidans smanjuju razinu LDL – loših holesterola. Saponini – spojevi iz kožice grožđa, koji tokom fermentacije zaostaju u vinu, zaslužni su za smanjenu apsorpciju holesterola u krvi.

Štiti srce i krvne žile
Antioksidansi u crnom vinu koji se zovu polifenoli, pomažu u zaštiti krvnih žila, a samim time i srca. Žile čine fleksibilnijima te sprječavaju nastajanje ugrušaka u krvi, odnosno djeluju poput Aspirina.

Kontroliše razinu šećera u krvi
Kožica crvenog grožđa zaslužna je za snižavanje razine šećera u organizmu. Ona je bogata resveratrolom koji pomaže kod regulisanja šećera u krvi, što je naročito važno za dijabetičare jer povećati osjetljivost tijela na inzulin.

Potiče pamćenje
Osim što snižava krvni tlak i reguliše šećer resveratrol pomaže i kod pamćenja. Vino poboljšava cirkulaciju što uzrokuje i dobru prokrvljenost mozga.

Pomaže kod mršavljenja
Crno vino sadrži piceatanol – sastojak koji poboljšava probavu. Iznimno je dobro kao napitak za vrijeme jela jer svojom kiselinom doseže razinu kiseline želučanog soka i tako pridonosi boljoj probavi hrane. Sastojak piceatanol usporava rast masnih stanica u organizmu.

Posted by on 2013-09-12. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login