5. juni – Svjetski dan zaštite životne sredine: „Vrijeme je za prirodu“

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se ove godine pod sloganom „Vrijeme je za prirodu“, a glavna tema jeste očuvanje biodiverziteta.

Park prirode Blidinje
Park prirode Blidinje

Povodom ovog datuma, WWF Adria ističe da je primarna uloga zaštićenih područja upravo očuvanje biološke raznovrnosti, ali da se ona često zanemaruje, dok prednost preuzimaju aktivnosti kao što su masovna izgradnja, masovni turizam, šumarstvo i druge neodržive aktivnosti.

To potvrđuju i u Kantonalnoj javnoj ustanovi za prirodna zaštićena područja Sarajevo.

“U Zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo javlja se konflikt između masovnog razvoja turizma i izgradnje nepostojeće infrastrukture koja je potrebna za odviijanje tog vida turizma. Izgradnja infrastrukture odnosi se pre svega na izgradnju hotela, restorana i drugih kapaciteta za prihvat turista, što se negativno odražava na valorizovane prirodne vrijednosti zaštićenih područja“, navodi direktor ove javne ustanove Osman Delić.

Bosna i Hercegovina inače je jedna od vodećih zemalja u Europi po biološkoj raznolikosti. Na relativnom malom prostoru naše zemlje živi većina vrsta koji nastanjuju Europu. Osim europskih vrsta, Bosna i Hercegovina je poznata i po endemima, vrstama koje su ekstremno vezane za svoje stanište i ne mogu da opstanu nigdje drugdje.

„WWF Adria i Dinarica se zalažu za višedimenzionalni pristup zasnovan na unaprijeđenju javnih politika u vezi upravljanja zaštićenim područjima i zaštite biodiverziteta putem zagovaračkih aktivnosti ali i podizanja svijesti o značaju biodiverziteta i među donosiocima odluka. Naime, odgovornost donosioca odluka za donošenje ili nedonošenje odluka u odnosu na zaštitu prirode mora biti povećana kroz angažovanje civilnog društva i medija, a same prilike za održivi razvoj unutar i oko zaštićenih područja moraju biti podjednako dostupne svim članovima lokalnih zajednica, sa posebnom pažnjom posvećenoj manje zastupljenim grupama kao što su mladi, žene, stariji i nacionalne manjine, što trenutno nije slučaj“, ističe Zlatan Musić iz organizacije WWF Adria/Dinarica.

Musić dodaje da su zaštićena područja izložena raznim pritiscima, zbog čega njihovo upravljanje često nije u skladu sa principima zaštite prirode i dovodi do gubitka biodiverziteta i prirodnih vrijednosti. Jedan od osnovnih modela smanjenja ovih pritisaka jeste poboljšanje efektivnosti zaštićenih područja, osnaživanje civilnog društva te povećanje stepena pokrivenosti zaštićenih područja, kojih je u BiH u ovom momentu ne više od 3,5% ukupne teritorije.

O WWF-u:

WWF je jedna od najvećih, širom svijeta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Posted by on 2020-06-05. Filed under Banja Luka, Bihać, Ekologija, Magazin, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login