6 korisnih savjeta za zdrava leđa

 zdrava leđaAko premalo brinete za svoje držanje i terete koje podnose vaša leđa tokom dugotrajnog sjedenja, vrijeme je da se to promijeni.

1. Pravilno sjedenje
Gotovo niko nažalost ne sjedi onako kako bi trebao i većinom smo svi za stolicom zgrbljeni. Zato pokušajte sjediti ravno s opuštenim ramenima i gledajte ravno (bilo da radite za računarom ili gledate televiziju). Ali kako biste pravilno sjedili, važno je i dobro namjestiti stolicu. Leđa bi trebala dodirivati cijelu poršinu naslona, a bedra i koljena trebala bi biti na istoj visini, pod pravim kutom. Stopala bi po cijeloj dužini trebala doticati pod. Osim toga, kad sjedite za računarom, trebate postaviti ekran tako da vam gornja stranica bude u visini očiju.

2. Disanje
Budući da se često nepravilno držimo, tijelo nakon nekog vremena prestaje dobivati dovoljno kisika pa slabe njegove funkcije. Zato je vrlo važno prakticirati vježbe disanja. Sjednite s rukama na bedrima, pa spojite kažiprst i palac. Zatvorite oči, duboko i polako udahnite, pa izdahnite. Ponovite barem pet puta za redom.

3. Velika lopta
Velike lopte za vježbanje izvrsne su za leđa i dobro je sjediti na njima i na poslu (vrlo je važno odabrati pravu veličinu s obzirom na vašu visinu). Balansiranjem na lopti rade mišići koji se time jačaju. Ipak, ne treba pretjerivati inače će se mišići umoriti a leđa ćete češće sagibati.

4. Pauza
Vaše tijelo treba odmor od bilo kojeg napora, pa tako i od dugotrajnog sjedenja. Zato svakih sat vremena napravite kratku pauzu od barem pet minuta tokom koje ćete otići po kafu ili prošetati, barem po uredu.

5. Dobre cipele
Cipele na visoku potpeticu ili neudobna obuća nikako neće pomoći vašim leđima. Važno je da je obuća dobro podstavljena, a nije loše imati i udobne uloške.

6. Vježbanje
Teško je u naporan raspored ubaciti i redovnu tjelovježbu, ali ne morate sate i sate provoditi u teretani kako biste učinili nešto dobro za vaša leđa. Dovoljno je često se kretati i praktikovati vježbe u kojima ćete protegnuti leđa, noge i ruke.

Posted by on 2013-10-06. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login