6. Regionalna konferencija edukatora i edukatorica

konferencija edukatora i edukatoricaKako raditi naučna istraživanja sa djecom? Kako nastavni proces „izmjestiti“ iz učionica – u
prirodu, na trgove, među ljude, u zajednicu? Kako postavljati dobra pitanja i kritički promišljati o svijetu oko sebe? – samo su neka su od pitanja koja će postaviti učesnici 6. Regionalne konferencije edukatora, koja će se održati u Konjicu od 21. do 24.08.2014. godine

Već šest godina za redom, pred sam početak školske godine, Bosna i Hercegovina je domaćin najveće Regionalne konferencije koja okuplja više od 300 edukatora iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Organizator Konferencije je Centar za obrazovne inicijative Step by Step, organizacija koja se dugi niz godina bavi promovisanjem kvalitetnog obrazovanja.

Ove godine, Konferencija pod nazivom „Učenje kroz istraživanje – Istražujem, otkrivam, pitam, propitujem… svijet oko sebe“, održaće se u Konjicu, a grupe učesnika-istraživača zaviriće u sve kutke grada istražujući važne historijske i kulturne spomenike, ljepotu rijeke i mostova, istraživaće zvuke, mirise i okuse grada, intervjuisati prolaznike, prodavače na pazarnom danu, djecu i odrasle. Sajam nauke omogućiće učesnicima da sami oprobaju niz eksperimanata koje mogu realizovati sa djecom.
Radionice i prezentacije za nešto više od 300 učesnika vodiće 70 najboljih stručnjaka iz Regiona, koji uglavnom dolaze iz nastavne prakse i svojim svakodnevnim radom  pokazuju da su dobri učitelji nezamjenjivi.
«Ova Konferencija je važno mjesto susreta, uzajamnog učenja i razmjene najbolje prakse među odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, univerzitetskim profesorima, kao i predstavnicima ministarstava i pedagoških zavoda, koji uvijek i iznova pokazuju da briga za djecu nema granica, i da je ulaganje u kvalitetno obrazovanje zajednička odgovornost i temelj nekog boljeg svijeta», kazala nam je Izvršna direktorica Centra dr.sc. Radmila Rangelov Jusović.

Konferenciju su u najvećoj mjeri finansirali sami nastavnici, uz dodatnu podršku USAID-a i FOD BiH, te organizacija, članica Međunarodne Step by Step asocijacije iz Regiona.

Posted by on 2014-08-20. Filed under Konjic, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login