600 dana Pravde za Davida

Članovi grupe Pravda za Davida pozvali su ponovo pravosudne institucije u Republici Srpskoj da riješe slučaj ubistva Davida Dragičevića i poručili da neće odustati od borbe. Tužilaštvo i dalje ćuti.

Zastrašivanja pred protest 'Pravda za Davida'

Nekoliko stotina članova grupe Pravda za Davida okupilo se u petak (15.11.) ispred okružnog Tužilaštva u Banjaluci povodom 600 dana od prvog okupljanja nakon ubistva Davida Dragićevića. I nakon 600 dana postavljaju isto pitanje, ko je ubio Davida Dragičevića?

„Dodatno pitanje je ko sebi daje za pravo da zataškava ubistvo našeg mladog sugrađanina i zašto se od slučaja Davida pravi slučaj Davidovih roditelja i ljudi koji su okupljeni oko grupe“, kaže Ozren Perduv, jedan od članova grupe Pravda Za Davida.

Tužilački muk

Najvećeg krivca vide u tužilaštvu, odnosno ljudima koji vode slučaj i zbog toga traže prebacivanje predmeta na Tužilaštvo BiH, a da se svi koji su do sada radili na slučaju pozovu na odgovornost. I dok se iz Tužilaštva ne oglašavaju o ovom slučaju, izuzev nekoliko saopštenja u kojima se navodi da je istraga u toku, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još je prošle godine rekao da ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u ovom predmetu da će lično pozvati građane da zajedno izbace tužioce iz njihovih kancelarija. Danas ponavlja da slučaj predugo traje.

„Predugo to traje. Tužilaštvo je trebalo da razriješi taj slučaj. To je u njihovim rukama. Sad se vidi da je haranga prema vrhu Republike Srpske bila politički motivisana, jer je trajala do izbora, a poslije je sve utihnulo“, rekao je Dodik navodeći da zbog takvog odnosa prema predmetu, mnogi tužioci na zaslužuju taj posao.

Podizanje optužnice protiv NN lica za pokušaj ubistva uslijedilo je prošle godine, neposrdno prije izbora, sa kvalifikacijom da se radi o ubistvu sa najmanjim stepenom vjerovatnoće. Ali ipak ubistvu. Do danas nema konkretnih pomaka u istrazi, a javnost je uskraćena za informacije o cijelom slučaju. Novinarka Brankica Spasenić, koja od početka prati slučaj, kaže da je takvo stanje neprihvatljivo.

Neprihvatljivo stanje

„Neprihvatljivo je da više od godinu i po dana ne samo da nema odgovora ko je osumnjičen za ovo djelo, da ne kažem optužen ili presuđen, nego nema informacija o pomacima u istrazi. S obzirom na to da je nekoliko mjeseci nakon tragičnog događaja slučaj okarakterisan kao ubistvo, bilo je za očekivati da će ubrzo uslijediti hapšenja, a potom i optužnica. Nije se desilo ništa. Vjerujem da nema osobe u ovom gradu, ali i šire, koja ne insistira na rasvjetljavanju svih okolnosti o tome – Šta se desilo sa Davidom Dragičevićem?!“, kaže Spasenić.

Zauzvrat, članovi grupe Pravda za Davida dobili su sudske procese u kojima su glavni akteri. Za 26. novembar zakazano je suđenje grupi od 24 osobe, dva dana kasnije grupi od 16 ljudi. Trećeg decembra grupi od 27 lica a 26. decembra grupi od četiri osobe. Pored toga suđenje se nastavlja Davidovoj majci, Suzani Radanović koja je dobila poziv da se 12. decembra ponovo pojavi u Osnovnom sudu u Banjaluci, povodom prijave Policijske uprave Banjaluka da je 25. decembra prošle godine na Trgu Krajine prekršila javni red i mir.

„Ko je ovdje lud. Ako smo mi krivci ovdje, onda sa ovom državom, sa ovim društvom, sa ovim pravosuđem nešto nikako nije u redu. 600 dana ukazujemo na to i nastavićemo, duraćemo mi još, kao što piše na jednom od transparenata“, kaže Ozren Perduv, pored koga su se okupili članovi grupe Pravda za Davida držeći transparente sa natpisima: „ 600 dana Vaše bruke, naše buke“, „Vrećo odlazi“, „Kad se sve sabere koliko košta obraz“, „Klinac u getu“.

Dragičević se vraća u Banjaluku?

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, koji već nekoliko mjeseci živi u austrijskom Gracu, najavio je povratak u Banjaluku. Prethodno je najavio osnivanje političke partije sa kojom će se pojaviti na izborima naredne godine. Dragičević je u razgovoru sa opozicionim poslanikom u Parlamentu Republike Srpske, Nebojšom Vukanovićem rekao da želi samo pravdu.

„Riješićemo ovaj slučaj i idemo u političku borbu svi. Shvatili smo da ljudski i dostojanstveno, kakvi smo bili do sada, s njima ne može. Tražimo samo život dostojan čovjeka i da se poštuju zakoni. Ovo je jedinstvena prilika da se riješimo zla koje nas je snašlo, ako ne radi nas onda radi naše djece”, rekao je Dragičević. O njegovom povratku i detaljima članovi grupe Pravda za Davida u petak (15.11.) nisu mogli ništa da kažu jer kako tvrde, nemaju nikakve informacije gdje se on nalazi, ali ni o daljim planovima.

Posted by on 2019-11-17. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login