68 posto ljudi šefovi zovu i za vrijeme odmora

stres, telefonKoliko ste se zaista odmorili na godišnjem odmoru?
Svi se mi veselimo godišnjim odmorima i opuštanju daleko od uredskog stola. No, u posljednje vrijeme taj se entuzijazam nekako smanjuje, a razlog tome su pozivi onih koji su ostali u uredu.

Prema jednom nedavnom istraživanju, 68 posto ispitanika otkrilo je kako su za vrijeme odmora bili kontaktirani od strane svog šefa te da im to izaziva stres, veći nego što bi ga prouzročile aktivnosti, kao što su bungee jumping, svađa s partnerom ili da ih netko “ostavi na cjedilu”. Istraživanje je naručila stranica lastminute.com, a ono je provedeno na 2000 ljudi.

Tako je dobiven podatak kako ljudima na odmoru u prosjeku trebaju čak 4 sata da se ohlade i opuste, nakon što ih je u istom prekinuo poziv šefa. Svaki peti otkrio je kako im je za to trebao i čitav dan. Istraživanje je provedeno u laboratoriju, gdje se induciralo opuštujaće stanje uma, uz pomoć hipnoze, a potom su ispitanici provedeni kroz moguće stresne scenarije. Od svih ponuđenih, poziv šefa bio je najstresniji, iako je većina tih razgovora bila potpuno besmislena – od pitanja gdje su spremljene neke datoteke, kad se vraćate pa sve do kada treba zalijevati uredske biljke. 10 posto njih čak su dobili naredbu da obave nešto dok su na plaži.

25 posto ispitanika javilo se, jer su osjećali da moraju, a više od 10 posto njih to je učinilo kako bi pokazali da su predani poslu. “I obična sms poruka od šefa, može pokvariti raspoloženje na odmoru. I dok se njemu to ne čini kao nešto zastrašujuće, zaposlenicima je to velika drama”, zaključili su istraživači.

Možda bi ipak više zemalja trebalo razmisliti o uvođenju zakonske odredbe, prema kojoj šefovi ne smiju zvati svoje zaposlenike nakon 18 sati, kao što je to slučaj u Francuskoj.

Posted by on 2014-08-27. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login