69. godišnjica ‘Bitke za ranjenike’

Bitka za ranjenike

Jablanica, Bitka za ranjenike

SUBNOR i Društvo Josip Broz Tito iz Jablanice organizatori su obilježavanja 69. godišnjice “Bitke za ranjenike”, koje počinje u petak 4.maja u 15 sati, polaganjem cvijeća i otvaranjem “Titove sobe” u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Ovim će se obilježiti i 32 godine od smrti Josipa Broza Tita.

Slijedećeg dana svoj doprinos obilježavanju godišnjice “Bitke za ranjenike” daće planinski biciklisti koji u 8.00 sati, ispred Muzeja polaze stazama ranjenika.

Zatim slijedi spuštanje 69 karanfila u Neretvu u spomen na poginule borce i ranjenike NOR-a, u 12 sati je svečana akademija, a u 20.30 počinje veče poezije pod nazivom “Melodije vode i slobode” u izvedbi Predraga Lucića i Borisa Dežulovića.

Organizatori očekuju dolazak velikog broja preživjelih boraca NOR-a iz cijele regije, kao i građana iz cijele Bosne i Hercegovine.

Bijeli slučaj

“Bitka na Neretvi” je naziv niza operacija pokrenutih od strane njemačke vojske na području današnje Bosne i Hercegovine, koja je nakon njemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije pripojena Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, sa ciljem razbijanja partizanskih snaga.

Poznata je još pod imenima “Četvrta neprijateljska ofanziva” i “Bitka za ranjenike”, dok njemačka komanda operaciju naziva “Fall Weiss” (Bijeli slučaj).

Posted by on 2012-05-04. Filed under Bosna i Hercegovina, Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login