7 savjeta za trčanje ljeti

seks, zdravlje, trčanjeSvi trče ljeti. To je period odluka kada se kreće sa vježbanjem, period kada se još uvijek spremamo za more sa željom da izgledamo dobro na bazenu ili plaži… period kada angažovani trkači i trkačice kreću da se spremaju za jesenju sezonu polumaratona i maratona…

Evo par savjeta za trčanje leti koje će vas učiniti dovoljno naprednim da vam trčanje predstavlja uživanje i pored veoma teških uslova.

Postepeno se naviknite na vrućine

Potrebno je par nedjelja (do dvije nedjelje) da se organizam navikne na promjenu vremena. Usporite i ne paničite ako vam je trčanje veoma teško u periodu kada se temperatura nalgo povećava.  Još bolje kada se naviknete na teške treninge u julu, avgustu, pa čak i septembru, trčanje od oktobra do novembra će biti pravo uživanje. Osjećaćete se moćnim.

Planirajte vašu hidrataciju

Najvažniji savjet koji vam možemo dati jeste da pijete dovoljno tečnosti. U anketi koju smo izveli na sajtu Trčanje.rs većina trkača i trkačica u Srbiji pije vodu tokom trčanja. Ima i onih koji kombinuju sportske napitke sa vodom, ali  i dalje jedan broj ljudi ne pije ništa tokom treninga.

Plan hidratacije predstavlja odluku kada piti i u kojoj mjeri

Da bi sprečili dehidrataciju, na trening ponesite flašicu sa vodom ili izotonikom, bez obzira koliko kratak bio trening. Birajte mjesta gdje trčite tako da tamo gdje postoje javne česme ne morate trčati sa flašicom. U slučaju da ipak nosite vodu sa sobom i imate gde da je ostavite, možete je prethodno dobro ohladiti ili ponijeti termos na trčanje. Ako ne znate kako da doskočite ovom problemu, skuvajte blagi čaj pa ga ponesite na trčanje. Kada se ugrije, neće vam biti odbojan, naprotiv!

Nadoknadite elektrolite pijući sportske napitke

Za duge treninge preko sat vremena, uz oblino znojenje gube se i dragocijeni minerali. Uz vodu savjetuje se uzimanje i izotoničnih napitaka koje možete sami napraviti ili kupiti neki od gotovih u flašici (Recharge, Jamnica) ili u prahu (Isostar).

Ljetnja oprema za trčanje

Šorc i majica su dovoljni, uz lagane patike za trening. Birajte odjeću svjetlih boja. Majica bi trebala da bude lagana, ne-pamučna, jer pamuk zadražva znoj i majica se poslije kraćeg treninga prosto zalijepi za tijelo – to povećava težinu, umanjuje hlađenje i izgleda ružno 🙂 Sintetičke majice su bolje rješenje, jer dozvoljavaju koži da diše. Probajte.

Ljeti koristite kačket za trčanje, naočare za sunce i kremu sa zaštitnim faktorom.

Trenirajte rano ili kasno uveče

Izbjegavajte dijelove dana kada je temperatura najviša. Trenirajte rano ujutru i završavajte trening prije 8 ili 9h. Uveče trenirajte u šumi poslije 19h.

Brze treninge radite na traci za trčanje

Ukoliko vam je po planu jak intervalni ili tempo trening i mislite da zbog vrućine ne možete da ga uradite napolju, uzmite termin u obližnoj teretani koja ima dobru traku za trčanje.

Poseban oprez!

Ljeto je vreme koje ne pogoduje hroničnim bolesnicima. Posebno obratite pažnju na velike vrućine, obavezno se javite prijateljima i nagovjestite očekivani povratak. Ponesite mobilni telefon sa vama. Dok trenirate, naš savjet je da ne koristite antiperspirante. Oni mogu da spriječe znojenje pri trčanju koje je vrlo važno za hlađenje organizma.

Posted by on 2014-06-10. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login