80 posto žena u Francuskoj izloženo spolnoj diskriminaciji na poslu

spolna diskriminacijaOsam od svakih deset, odnosno 80 posto žena u Francuskoj izloženo je spolnoj diskriminaciji u njihovim radnim sredinama, javlja Anadolu Agency (AA). Ministrica za prava žena u toj zemlji Najat Vallaud-Belkacem osnovalo je Visoko vijeće za ravnopravnost muškaraca i žena u poslovnom svijetu (CSEP). Prema istraživanju Vijeća, 80 posto žena izložene su spolnoj diskriminaciji u poslu, dok 54 posto njih smatra kako to utiče na njihovu karijeru.

Prema istom istraživanju, 46 posto žena smatra da dobiju zadatke koji su puno ispod ili iznad njihovih mogućnosti. Većina žena, odnosno njih 80 posto, “optužene” su za preveliku emotivnost, što uništava njihovu motivaciju za rad.

Također, fizičke osobine žena često znaju biti na meti kritika, navodi se u istraživanju, jer 69 posto žena tvrdi da su se susretale sa pogrdnim komentarima u vezi “sa plavušama”, dok 59 posto žena često čuje komentare poput “danas je preosjetljiva, mora da su oni posebni dani u mjesecu“.

U istraživanju ispitano je oko 15.000 poslovnih žena. Zanimljivo je da je 56 posto muškaraca priznalo da postoji spolna diskriminacija u njihovim radnim sredinama.

 

Posted by on 2013-12-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login