Adnan Hasković domaćin ceremonije otvaranja 20. SFF-a

Adnan Hasković

Adnan Hasković

I ove godine je Sarajevo Film Festival ulogu domaćina na ceremoniji otvaranja dodijelio jednom od mladih perspektivnih filmskih umjetnika – u petak, 15. augusta, početak devetodnevne smotre filma u našem gradu najavit će glumac Adnan Hasković.

Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi i Borisu Leru.

Adnan Hasković rođen je 1984. godine u Sarajevu, gdje je 2007. godine diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti kao najbolji student generacije. Prve velike uloge ostvaruje još kao student. Naime, u predstavama “Legenda o Ali-paši” i “Prvi put s ocem na izbore” igra glavne uloge na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a s njima stižu i prve glumačke nagrade za najboljeg mladog glumca na pozorišnim festivalima u Zenici i Brčkom.

Paralelno sa uspješnom pozorišnom karijerom, Hasković gradi i filmsku karijeru. Ostvario je uloge u filmovima “Rezolucija 819” Giacoma Batiatta, “Sevdah za Karima” Jasmina Durakovića, “Body Complete” Lukasa Sturma, za koju je i nagrađen na American International Film Festivalu u Los Angelesu. Ove uloge preporuka su mu za zapaženu internacionalnu karijeru koja započinje sjajnom ulogom Gojka u filmu “Twice Born” Sergia Castellitta, gdje glumi uz oskarovku Penelope Cruz i Emila Hirscha. Za ovu ulogu bio je nominovan za nagradu “Goya” za najbolju sporednu mušku ulogu.

Odmah nakon snimanja ovog filma, dobija ulogu u južnokorejsko-američkom hitu “Snowpiercer” gdje platno dijeli sa još nekoliko svjetskih glumačkih zvijezda poput Chrisa Ewansa, Johna Hurta, Tilde Swinton, Eda Harrisa, Octavie Spencer…”Snowpiercer” će biti prikazan u okviru programa Laško Summer Nights zadnjeg dana festivala.

Nedavno je završio snimanje još jednog filma u italijanskoj produkciji “Non Chiedere Perche” reditelja Enza Monteleonea dok se u filmu “Reket”, u kojem igra glavnu ulogu, pojavljuje i kao jedan od producenata.

Posted by on 2014-08-12. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login