Afera sa kineskim respiratorima: Zbog čega su zapravo neispravni?

Od stotinu respiratora nabavljenih iz Kine, zbog kojih je u Federaciji BiH izbila afera ‘Respiratori’, neispravna su četiri, a za ostalih 96 još nije poznato da li rade ili ne.

respiratori
respiratori

To je pokazalo testiranje i instalacija ovih uređaja tipa ACM812A, koje je Federalna uprava civilne zaštite naručila iz Kine u aprilu. Testirani su u utorak, 27. oktobra u Kantonalnoj bolnici u Goraždu, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), a onda dan kasnije u Sarajevu.

Nermina Kamenica, direktorica bolnice u Goraždu kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE)kako je jedan uređaj vraćen odmah po prispijeću, a za drugi je tokom instalacije utvrđeno da ne radi u punom kapacitetu.

Iste greške pojavile su se i tokom instalacije dva od ukupno 16 respiratora, koliko ih je bilo namijenjeno Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Kada se pusti kisik na 50 posto, aparati normalno rade. Međutim, kako podižemo kisik, tako varira volumen, što već nije dobro, a teško oboljelim pacijentima je potrebno davati 100 posto kisika“, objašnjeno je za RSE iz firme „Profesional Medic d.o.o.“ iz Srbije, koja je bila zadužena za instalaciju respiratora.

Firma ‘Srebrena malina’ kupila je 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM (5,25 miliona evra). Novac je dala Vlada Federacije BiH, a sporni ugovor je potpisala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ). Od aprila, od kako su nabavljeni, respiratori se nalaze skladištu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zbog sumnjive nabavke otvorilo predmet u kojem su osumnjičeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Zašto respiratori nisu testirani u skladištu?
„Plan je bio da se iz skladišta respiratori direktno voze do zdravstvene ustanove gdje će biti instalirani“, objašnjava za RSE vršilac dužnosti direktora FUCZ-a, Mustafa Kadribegović, odgovarajući na pitanje zbog čega se respiratori nisu prvo testirali u skladištu, kako bi se utvrdilo stanje u kom se nalaze, pa tek nakon toga dostavili zdravstvenim ustanovama.

Zbog neispravnosti nije bilo moguće uraditi ni zakonsku verifikaciju respiratora, kaže Almir Badnjević, direktor sarajevskog laboratorija „Verlab“, koji u ime Instituta za mjeriteljstvo BiH vrši verifikaciju medicinskih uređaja.

respiratori
respiratori

On dodaje da su tri od četiri respiratora imali neku vrstu sistemske greške, te da je prijedlog bio da se respiratori vrate u skladište, dok se ne utvrdi zbog čega ne rade.

Zbog toga je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) obustavila privremeno instalacije i raspodjelu respiratora zdravstvenim ustanovama.

„Mi smo kontaktirali instalatere i oni će pokušati sa proizvođačem otkloniti ove probleme. Dok se to ne desi, nema smisla da vršimo dalja instaliranja“, kaže vršilac dužnosti direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović.

Kako je Kadribegović pojasnio za RSE, srbijanska firma i njena sestrinska firma, „Dre Medical“ iz Sarajeva, nisu ovlašteni serviseri proizvođača kineskih respiratora, ali imaju ovlaštenja da rade servisiranje, kao i dugogodišnje iskustvo.

‘Dobra volja’ kineskog proizvođača
Iz firme Profesional Medic kažu kako će „kontaktirati proizvođača, dostaviti im test karte iz kompjutera, te ih zamoliti da im daju dalju podršku u preinstalaciji softvera i zamjeni određenih dijelova koji mogu biti neispravni“.

Navode da od dobre volje kineskog proizvođača zavisi da li će prihvatiti molbu.

“Pokušat ćemo ustanoviti da li je riječ o softverskoj ili fabričkoj grešci. U ovom trenutku ne možemo tvrditi da su svi takvi, ali ih je neophodno pregledati i tražiti načine kako da ih popravimo. Ukoliko je softverska greška, onda će proizvođač poslati nove softvere, a mi ćemo raditi ponovna mjerenja da ponovo provjerimo njihovo stanje”, navodi se iz firme Profesional Medic za RSE.

Dok se to ne desi, 99 respiratora se nalazi u skladištu ‘Hercegovina lijeka’ u Rajlovcu, nedaleko od Sarajeva, a tamo će biti vraćen i uređaj iz Goražda.

Federalna uprave civilne zaštite potpisala je 21. oktobra sporazum o poslovnoj saradnji sa firmom „DRE Medical d.o.o.“ Sarajevo, koja je sestrinska firma „Profesional Medic d.o.o.“ iz Srbije.

Kako je objavljeno na web stranici FUCZ-a ove firme su donatori usluga transporta, pregleda, instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanja u rad i obuke osoblja za 100 komada respiratora (ventilatora ACM812A).

Firma Profesional Medic d.o.o iz Srbije je prethodno obavijestila Federalnu upravu civilne zaštite da su zainteresirani da besplatno urade sve što bi bilo predmet javne nabavke, da su ovlašteni distributeri mnogih firmi koje proizvode različita medicinska sredstva i da su od marta 2020. godine do danas u Republici Srbiji i Republici Crnoj Gori besplatno pustili u rad preko 1000 respiratora.

Ove firme su se obavezale da će za sve instalirane respiratore izdati uvjerenja o dobro obavljenom poslu, garanciju o izvršenoj usluzi instalacije, kao i da će biti osigurani i rezervni dijelovi i garancija proizvođača.

Federalna uprava Civilne zaštite već dva puta je raspisivala tender za instalaciju spornih respiratora po cijeni od oko 150 hiljada KM (75 hiljada eura), ali nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Tužilaštvo BiH ocijenilo da respiratori nisu upotrebljivi
Početkom maja, u izvještaju Tužilaštva BiH navodi se da kupljeni ventilatori (respiratori) nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, a nakon procjene stručnog vještaka za medicinsku opremu.

“Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19”, navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužilaštvo BiH objavilo 11. maja.

Kadribegović napominje da respiratori ‘nikada nisu bili pod zabranom raspolaganja, uprkos istrazi Tužilaštva BiH o njihovoj nabavci, već da je problem bio tehničke i proceduralne prirode’.

˝Nismo mogli da nađemo tehničara za instalaciju, te smo išli u procedure njihovog upisa u registar medicinskih sredstava, za šta se kasnije Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH proglasila nenadležnom jer je riječ o interventnom uvozu˝, pojasnio je Kadribegović za RSE.

U Tužilaštvu BIH je još uvijek u toku istraga o kupljenim kineskim respiratorima.

Za transport, instaliranje, puštanje u rad, servis i obuku osoblja u bolnicama za korištenje 100 respiratora iz Kine, potrebno je 150.000 KM (oko 75.000 eura), koje Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja, tako što se od svih zaposlenih odvaja 0,5 posto neto plate za stanje nesreće u Federaciji BiH.

Od ukupnih prikupljenih sredstava, 15 posto pripada Federaciji BiH, 20 posto pripada kantonima i 65 posto opštinama.

Posted by on 2020-10-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login