Afganistan ove godine oborio rekord u proizvodnji opijuma

UN, Afganistan, opijumPolja opijuma u 2013. dosegnula su u Afganistanu rekordni nivo, što bi moglo objasniti potrebu proizvođača da si osiguraju prihode prije potencijalne destabilizacije zemlje koja bi mogla nastati nakon povlačenja NATO-ovih snaga 2014., stoji u izvještaju UN-a objavljenom u srijedu.

Tokom 2012. površine zasađene opijumom pokrivale su 154.000 hektara zemlje, a u 2013. iznosile su 209.000 hektara, što je za 36 posto više. Prema godišnjem izvještaju UN-ovog Ureda za borbu protiv droga i zločina (UNODC) premašen je i neslavni rekord iz 2007.

Prema podacima afganistanskih vlasti i UN-ovih službi tokom 2013. proizvedeno je 5.500 opijuma, a u izvještaju se navodi i podatak prema kojemu je proizvodnja ovog opijata mogla biti i veća da su meteorološke prilike bile bolje, posebno u južnim i zapadnim afganistanskim regijama.

Uzgajivači opijuma mogli bi, smatra UNODC, povećati proizvodnju kako bi si priskrbili veće prihode i osigurali neku imovinu s obzirom na nesigurnost koja bi u zemlji mogla zavladati iduće godine nakon povlačenja međunarodnih vojnih snaga.

Posted by on 2013-11-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login