Afrička unija odaje počast žrtvama na 26. godišnjicu genocida u Ruandi

Čelnik Afričke unije Pozvao je sve ljude u Africi da odaju počast žrtvama genocida koji se u Ruandi dogodio prije 26 godina.

Ruanda
Ruanda

“Iako u sjedištu Afričke unije nećemo imati skupove zbog prevencije širenja koronavirusa, pozivam sve ljude da ovaj dan adekvatno obilježe gdje god da se nalaze”, poručio je Moussa Faki Mahamar, predsjedavajući Afričke komisije.

On je pozdravio stalne napore koje rukovodstvo Ruande ulaže kako se takav stravičan zločin nikada ne bi ponovio, kako bi došlo do pomirenja između plemena i kako bi Ruanda ostala na putu razvoja i prosperiteta.

“I ova komemoracija je prilika za zbijanje redova u borbi protiv genocida, njegove ideologije, kao i poricanja takvih zločina u svijetu“, poručio je Mahamat.

Od aprila do jula 1994. godine, za svega sto dana pred očima uplašenog svijeta u Ruandi ubijeno više od milion ljudi.

“Ne smijemo zaboraviti činjenice da je genocid zločin koji je uvijek dobro planiran, precizno izvršen bez adekvatne kazne i da mu uvijek nakon njega slijedi poricanje”, naveo je Mahamat u poruci.

Prošlo je tačno 26 godina od početka genocida kojeg je pleme Hutu izvelo nad manjinskim plemenom Tutsi u Ruandi. Stanovnici Ruande su pred očima svjetske javnosti bili suočeni s jednim od najokrutnijih genocida u historiji, a Ujedinjene nacije (UN) su 7. april proglasile “Danom sjećanja na žrtve genocida u Ruandi”.

Sistematski pokolji počeli su nakon što je srušen avion tadašnjeg predsjednika Ruande Juvenala Habyarimana, a pleme Hutu je za njegovu smrt optužilo pripadnike plemena Tutsi.

Posted by on 2020-04-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login