Afrički pijesak nošen vjetrom otapa evropske ledenjake

Afrika, pustinja

Afrika, pustinja

Pustinjski pijesak iz Afrike koji nošen jakim zračnim strujama ponekad dolazi do Evrope jedan je od dodatnih faktora smanjivanja ledenjaka u Evropi, pokazala su mjerenja što ih je ovih dana obavio slovenski naučnik i fotograf Matevž Lenarčič s ekipom saradnika.

Mjerenja instrumentima koji se nalaze na meteorološkim postajama Sonnblick u Austriji i Jungfrau u Švicarskoj, upoređena s rezultatima mjerenja koncentracije pustinjskog pijeska, provedenim na letu Lenarčičeva aviona od Slovenskih Konjica do Bukurešta u Rumuniji, trasom preko Glossglocknera i slovačke gore Prievidza daju naslutiti da se evropski ledenjaci ne otapaju samo zbog globalnog zatopljenja nego i zbog taloženja pustinjskog pijeska.

Pijesak, nošen vjetrom dovoljno velike brzine, može po zraku putovati više hiljada kilometara, objavili su slovenski mediji koji se pozivaju na Lenarčičeva ispitivanja.

Znanstvenici i ekološki stručnjaci iz Lenarčičeve ekipe svoje istraživanje namjeravaju dovršiti do jeseni ove godine, kad će rezultate u obliku studije predstaviti u Evropskom parlamentu.

Lenarčič, kako javljaju mediji u Sloveniji, trenutno čeka povoljne vremenske okolnosti da bi iz aviona obavio mjerenja nad središnjim i zapadnim Alpama.

To će biti i najizazovniji dio njegove ovogodišnje misije nazvane Green Light World Flight kojom mjeri koncentracije štetnih tvari u zraku koje utičuna degradiranje klime i čovjekovog okoliša.

Ovogodišnju misiju započeo je 24. marta letom od Portoroža do Malte, završivši je u zapadnom Sredozemlju.

Lenarčičeva ekipa mjeri koncentracije pustinjskog pijeska i ugljika, u saradnji s firmom Aerosol.

Posted by on 2017-07-05. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login