Aida Muminović, Mahir Mešić i Admir Andelić najbolji alpinisti u BiH

alpinisti

alpinisti BiH

Sarajevska škola alpinizma proglasila je najuspješnije alpiniste u 2014. godini koji su savladali neke od najtežih uspona i planinskih vrhova u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

U saopćenju za javnost navodi se da je Aida Muminović iz Bugojna prva žena iz BiH koja je uspjela ispenjati 600 metara visok i iznimno težak smjer Pallavicini na najvećem vrhu Austrije, Grossglokneru visokom 3.798 metara, čime je zaslužila priznanje najbolje alpinistkinje u prošloj godini.

– Trenutno je Aida na Alpama, na usponima zaleđenim vodopadima. Mahir Mešić iz Jablanice i Admir Andelić Tomba iz Živinica u paru su uspjeli u jednom danu, nakon šestosatnog penjanja na 600 metara visoku sjevernu stijenu Cetine na Prenju, izvršiti prvo ponavljanje ekstremno teškog smjera Ramazanski deja-vu i zasluženo su postali najboljim alpinistima 2014. godine – navodi se.

Proglašenje najuspješnijih uslijedilo je po završetku zimskog alpinističkog tečaja kojim Sarajevska škola alpinizma obilježava 43 godine rada tokom kojih je bez ijednog nesretnog slučaja obučila više od hiljadu alpinista.

Polaznici Sarajevske škole alpinizma su se penjali na svjetske vrhove od Prenja do Himalaja. Fikret Karačić i dr. Naim Logić su dosegli najveći vrh svijeta – Mount Everest, dok je dr. Rubina Smajić prošle godine uspjela doseći najveći vrh Evrope Mont Blanc, za koji se priprema i prof. dr. Samir Delibegović iz Tuzle.

Posted by on 2015-04-01. Filed under Bugojno, Jablanica, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login