Akademija će se izviniti glumici starosjedilačkog porijekla

Glumica Sacheen Littlefeather decenijama trpi zlostavljanje unutar filmske industrije nakon što se 1973. pojavila na dodjeli nagrade Oscar umjesto Marlona Branda.

Akademija filmskih umjetnosti i nauka, koja dodjeljuje nagradu Oscar, organizirat će “večer razgovora, zacjeljivanja i izvedbi” koju će predvoditi aktivistica i glumica starosjedilačkog porijekla Sacheen Littlefeather, javlja dpa.

Tokom večeri Akademija će se službeno ispričati glumici koja decenijama trpi zlostavljanje unutar filmske industrije nakon što se 1973. pojavila na dodjeli nagrade Oscar.

Littlefeather se tada pojavila na pozornici kako bi odbila nagradu Marlona Branda za najboljega glumca, što je bila njegova želja.

Umjesto toga, održala je jednominutni govor o stereotipima i lošem postupanju prema američkim starosjediocima u zabavnoj industriji i o masakru u Wounded Kneeju u Južnoj Dakoti.

Pola decenije bojkota i diskriminacije
Akademija je priznala da se danas 75-godišnju glumicu zbog toga već 50 godina “profesionalno bojkotira, zlostavlja, napada i diskriminira”.

“Pridružite se 17. septembra Sacheen Littlefeather u Muzeju akademije na večeri razgovora, zacjeljivanja i izvedbi tokom koje ćemo se prisjetiti utjecaja koji je imao njezin govor na 45. dodjeli nagrade”, objavila je organizacija na Twitteru.

“Sacheen vas poziva na slavlje uz izvedbe starosjedilačkih izvođača uživo, tokom kojega će Akademija glumici uputiti dugoiščekivano izvinjenje”, navedeno je.

Posted by on 2022-08-17. Filed under Film & Muzika, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login