Akciza na kilogram rezanog duhana iznosi 78 KM

duhanUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO/ usvojio je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno da akciza na rezani duhan u narednoj godini iznosi 78 KM za kilogram.

Iz UIO BiH saopšteno je da je osnovni cilj izmjena i dopuna navedenog zakona usklađivanje visina akcize na cigarete, duhan i duhanske prerađevine, jer je utvrđen pad prihoda od akciza na rezani duvan, što upućuje na mogućnost ilegalnog prometa rezanog duhana.

Usvajanjem ovog zakona biće spriječene  moguće malverzacije na tržištu duhanom i duhanskim prerađevinama, a ispunjava se i obaveza iz pisma namjere koje je BiH potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom – navodi se u saopštenju.

Upravi odbor UIO BiH zaključio je danas da nadležne institucije treba da pojačaju nadzor nad prometom duhana i duhanskih prerađevina na tržištu BiH.

Posted by on 2013-12-28. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login