Akteri afere ‘Respiratori’ i optuženi i funkcioneri

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) još se nije očitovalo o optužnici koja njihovog člana Fadila Novalića tereti, između ostalog, za zloupotrebu položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Ramiz Salkić, član Predsjedništva SDA.

respiratori
respiratori

“Ja kao član Predsjedništva nisam imao kontakata, imali smo druge teme, na tu temu nisam “, rekao je Ramiz Salkić, ocjenjujući kako ne zna kada će biti sjednica tijela stranke na kojoj bi se moglo raspravljati o optužnici.

Tužilaštvo BiH je 4. decembra podiglo optužnicu u predmetu “Respiratori” protiv premijera Federacije BiH i člana Predsjedništva SDA Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, vlasnika i direktora kompanije “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića i ministrice financija FBiH Jelke Milićević.

Optužnicom se Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja na teret počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,38 miliona eura, te zaštitne opreme u vrijednosti od 1,48 miliona eura za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće. Terete se da su počinili kaznena djela: udruživanje radi činjena kaznenih djela.

Ima li reakcije u SDA i HDZ BiH?
Reakcija SDA je izostala, kao i informacija da li će Novalić i dalje obnašati funkciju predsjedavajućeg Federalne vlade.

Salkić je za RSE obrazložio da SDA ni ranije nije kandidovala osobe koje su optužene, protiv kojih je potvrđena optužnica ili koje su osuđene. O slučaju Novalić naveo je i lični stav.

“Svako ko je osuđivan ne treba raditi poslove koji su od javnog interesa i poslove koji se tiču upravljanja određenim procesom. Ja mislim da će tako u konačnici biti. Vjerovatno je sada opterećenje cjelokupnom situacijom, pa je malo teže toga se držati”, objasnio je Salkić.

Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović je 29. maja, nakon hapšenja Novalića, ocijenio da je riječ o „udaru na Bošnjake“.

Osim Novalića, optužnica tereti i potpredsjednicu Vlade Federacije BiH, Jelku MIličević, za nesavjestan rad u službi. Ona obnaša i funkciju ministrice finansija, te zapovjednice Kriznog štaba Federacije BiH. Miličević je kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH).

Iz te političke stranke nisu htjeli komentaristi optužnicu za RSE, ali je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH za RTV Herceg-Bosne rekao kako “nema nikakve sumnje” da će ministrica Miličević dokazati “svoju nevinost” u ovom slučaju.

“Federalna ministrica financija Jelka Milićević u zadnji je tren uvrštena u optužnicu iz nečijih političkih potreba”, rekao je on tokom vikenda.

Sud Bosne i Hercegovine još nije potvrdio optužnicu.

Ko može tražiti smjenu?
Opoziciona politička partija, Naša stranka, u maju je u Parlamentu Federacije BiH tražila smjenu Fadila Novalića i izglasavanje nepovjerenje Vladi Federacije BiH.

“Parlamentarni kapacitet nije nam takav da možemo za takve odluke dobiti većinu. Tada je odbijeno. Većina očigledno ne želi da smijeni ovu Vladu, ne želi da Novalić i Miličevićka odu”, rekao je Mirsad Čamdžić, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za RSE.

Čamdžić je povukao paralelu sa periodom kada je SDA vodio Sulejman Tihić, jer je i aktuelni premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić član SDA.

“Sulejman Tihić 2009. godine, dakle, prije jedanaest godina, imao je hrabrosti, da uz presumpciju (pretpostavku) nevinosti, ipak, smijeni gospodina Brankovića (Nedžad Branković), koji je tada vršio dužnost premijera Federacije, zbog optužbi koje su postale nepodnošljive za ovu stranku, ali i za društvo”, rekao je Čamdžić.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2009. podiglo optužnicu protiv Nedžada Brankovića i Edhema Bičakčića, bivšeg premijera FBiH u vezi sa kupovinom stana iz 2000. godine. Dogovor ove dvojice omogućio je Brankoviću da kasnije za protuvrijednost od 450 eura otkupi stan u sarajevskom naselju Ciglane. U optužnici je navedeno da su Branković i Bičakčić počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti. Branković je u to vrijeme bio direktor Energoinvesta, koji je, zajedno sa Vladom, učestvovao u kupovini stana. Odluku o udruživanju sredstava u ime Energoinvesta potpisao je sam Branković.

“To je moralni čin svakog pojedinca”, komentar je Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i bivšeg člana Stranke demokratske akcije (SDA) o tome da li premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njegova zamjenica Jelka Miličević trebaju i dalje obnašati te funkcije nakon podizanja optužnice u slučaju “Respiratori”.

“Naravno, postoji presumpcija (pretpostavka) nevinosti za svakoga onoga ko pravosnažno ne bude presuđen, on smatra se da nije kriv”, poručuje Čampara, dodajući da je veći je problem što Vlada Federacije dvije godine radi u ‘tehničkom mandatu’.

Istovremeno, profesor ustavnog prava Nurko Pobrić smatra da optužnica u slučaju “Respiratori” još nije potvrđena.

“U smislu pravnih posljedica, mislim da nije propisano da stupanjem na snagu optužnice funkcioner mora po zakonu podnijeti ostavku, odnosno da mu ta funkcija prestaje. Ostaje samo na organu čiji je on član da li da ga smijeni ili da eventualno on sam podnese ostavku, iz moralnih razloga”, objasnio je Pobriž za RSE.

Prema mišljenju ovog pravnog stručnjaka teorijski je moguće da dođe i do smjene aktuelne Vlade Federacije BiH.

“Tada bi Parlament Federacije trebao imenovati nekakvog vršioca dužnosti predsjednika Vlade u tehničkom mandatu”, objasnio je.

Zašto je Vlada Federacije BiH u ‘tehničkom mandatu’?
Vlada Federacije BiH od Opštih izbora 2018. godine radi u tehničkom mandatu, a ministri su na tim pozicijama šest godina.

Razlog neformiranja nove vlasti u Federaciji BiH je sporenje dvije dugogodišnje koalicione vladajuće stranke u Federaciji BiH – HDZ BiH i Stranke demokratske akcije u vezi sa izmjenom Izbornog zakona.

HDZ BiH traži “legalno i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” posebno u slučaju izbora delegata u Dom naroda, te izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

U Stranci demokratske akcije (SDA), pak, tvrde da HDZ BiH “politički nekorektno”, konstituisanje nove vlasti dovodi u vezu sa usvajanjem Izbornog zakona BiH.

Izmjene Izbornog zakona koje predlaže HDZ BiH bazirane su na apelaciji Bože Ljubića Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je 2016. uvažio i poništio odredbu Izbornog zakona BiH prema kojoj se svakom konstitutivnom narodu (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) iz svakog od deset kantona, na području Federacije BiH, daje jedno mjesto u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednom od dva bh. entiteta.

Ustavni sud BiH ocijenio je da treba mijenjati dosadašnji način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Predložen je i drugačiji način izbora članova Predsjedništva BiH, koji bi takođe u prvom planu imao nacionalni sastav stanovništva.

Izmjene Izbornog zakona bi trebale uključiti i zahtjeve iz presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci kojom se i predstavnicima manjina mora dati mogućnost kandidovanja i izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda državnog Parlamenta. Presuda je donesena u decembru 2009. godine i nikada nije provedena.

Šta je prethodilo optužnici?
Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni – Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“. Sud BiH je ukinuo mjere 5. augusta.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Tužilaštvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima, te da je istraga bila ometana na više načina.

Posted by on 2020-12-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login