Aktivisti pozvali na teren ministricu Đapo koja ih ignoriše: Dođite da zajedno gledamo štetu koju ste napravili!

Ministrice, dođite na gradilište mini hidroelektrane Zlate da vidite kako napreduju radovi – pozvali su aktivisti za očuvanje rijeke Doljanke ministricu turizma i okoliša FBiH Editu Đapo.

Doljanka, Jablanica, MHE
Doljanka, Jablanica, MHE

Ministrica Đapo nije došla, niti je bilo čime pokazala da je službeno upućen poziv i primila. U dopisu koji je Udruženje građana “Za Doljanku” poslalo 7. jula navodi se:

  • Obraćamo vam se kao najodgovornijoj osobi u vezi sa nezakonitim radnjama u projektu gradnje mHe Zlate u Jablanici, jer je sve i krenulo od okolinske dozvole, koju ste vi potpisali, a koja je izdata bez da su povedeni svi zakonom propisani postupci…
    Pišemo vam i predlažemo da u narednih desetak dana nađete vremena i volje i zajedno s našim predstavnicima obiđete radilište mHe Zlate i na licu mjesta se uvjerite u sve što smo naveli i poduzmete aktivnosti iz nadležnosti službi vašeg ministarstva a to je kontrola i praćenje realizacije trase utvrđene u Okolinskoj dozvoli.
    Sa druge strane – tišina.
    Ministrica Đapo ne reaguje što se ne poštuje trasa navedena u Urbanističkoj dozvoli već je spuštena u korito rijeke Doljanke, o čemu smo i ranije pisali.
    Tužba kojom se traži poništavanje dozvole za izgradnju hidroelektrane Zlate jačine 4,52 MW kompanije EkoVat iz Jablanice mjesecima stoji u ladicama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Žurnal je već pisao da je u januaru 2019. godine predsjednik suda Vladimir Špoljarić potpisao rješenje kojim se ovaj predmet proglašava hitnim. Do danas, ipak, ovaj “hitni” slučaj nije došao na red za rješavanje u Kantonalnom sudu. U Kantonalnom sudu u Sarajevu kažu kako je ova institucija opterećena brojnim predmetima, te da nakon završene pripremne faze “ovaj spis čeka na rješavanje”.

Podsjetimo, Firma Eko-Vat iz Jablanice, čiji je direktor Šaban Teletović, otac poznatog košarkaša Mirze Teletovića, pribavio je svu potrebnu dokumentaciju. Okolinsku, urbanističku, građevinsku dozvolu, izradio Studiju uticaja na okoliš, kao i plan upravljanja otpadom.
Općina Jablanica, Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede… – svi su pripomogli da se Doljanka, na više mjesta navedena kao prirodno bogatstvo koje bi po svaku cijenu trebalo sačuvati – iskoristi za profit investitora.
Koncesija je izdata na 30 godina, a investitor će Općini Jablanica plaćati 50 hiljada KM godišnje. Prema grubim, nezvaničnim procjenama, godišnji prihod investitora iznosit će 1,8 miliona KM.

Doljanka, Jablanica, MHE
Doljanka, Jablanica, MHE
Posted by on 2019-08-14. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login