Aktivnosti na očuvanju kulturne baštine u Kaknju

Kakanj muzej stecakU okviru obilježavanja 23. septembra, Međunarodnog dana kulturne baštine, na području općine Kakanj realiziraju se aktivnosti na očuvanju kulturne baštine te radi na uređenju i zaštiti prostora na kojima se nalaze nekropole stećaka.

Muzejski radnici Kaknja nastavljaju s radovima na uređivanju nekropole stećaka na lokalitetu Jasikovac kod sela Nažbilj, gdje je ostvarena dobra saradnja s lokalnim stanovništvom ovog područja, koje se pokazalo kao odgovoran i savjestan čuvar onoga što je urađeno i postavljeno nakon prve faze uređenja nekropole.

Ovo je druga nekropola na području općine Kakanj koju uređuje Javna ustanova za kulturu i obrazovanje.

Već ranije to je učinjeno na lokalitetu Ivničko-zagradske gradine, gdje su uređeni nekropola stećaka i dva vidikovca, izvršeno čišćenje prostora oko stećaka, uređena pješačka staza i prilazi, postavljene dvije platforme s tendama, ograđen lokalitet žičanom ogradom i postavljene klupe za odmor.

Posted by on 2015-09-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login