Alarmantan broj ovisnika u BiH: Sve više djece “pije drogu s nogu”

drogaU našoj zemlji se posljednjih 10 godina značajno povećao broj uživaoca u psihoaktivnim supstancama.

Ono što posebno zabrinjava je što se dobna granica prve konzumacije droge spustila na 13 godina. Po nekom nepisanom pravilu, i u ovoj oblasti u BiH, je izostala sistematska pomoć od strane države, a rješavanje problema, pružanje pomoći i podrške spalo je u djelokrug rada nekoliko udruženja.

Jedno od njih je Udruženje “Proslavi oporavak” iz Sarajeva koje je pokrenulo besplatno savjetovalište, pa građani BiH od danas, putem besplatne i anonimne telefonske linije 0800- 28 000, mogu dobiti informacije o mogućnostima liječenja i rizicima koji nastaju usljed zavisnosti o drogama.

Borislav Goić, predsjednikom udruženja tvrdi da je pokretanje ove linije bilo neophodno jer je problem zavisnosti o drogama posljednjih par godina uzeo maha u BiH i da se o tome ne govori dovoljno.

Marihuana i anfetamini

Prema njegovim riječima ono što je evidentno je, jeste da se posljednjih godinu-dvije dobna granica onih koji se obraćaju za pomoć njihovom udruženju sa oko 30 godina spustila na 21, što ukazuje na to da se ovisnička populacija promijenila i da je najčešće riječ o korisnicima sintetičke droge “anfetamin speed”.

”Bitno je napomenuti da se s godinama pomjera dobna granica kada je riječ o prvom konzumiranju droge. Tako je prije rata eksperimentiranje sa nedopuštenim sredstvima počinjalo krajem srednje škole, dok danas mladi kreću sa eksperimentalim uzimanjem početkom srednje škole a nerijetko i krajem osnovne. Mlađe populacije većinom konzumiraju ”lakše” droge, kao što je marihuana, a što idemo prema starijoj populaciji nailazimo na heroin, kokain, te speed”, ističe Goić.

Do tačnih podataka o broju ovisnika o drogama u BiH teško je doći.

Najčešće se barata sa brojkom od 7 500 registriranih ovisnika, dok američki State Department procjenjuje da BiH ima oko 120.000 ovisnika.

”Ove podatke moramo uzeti s rezervom budući da veliki broj ovisnika nije registriran, zatim pomoć ne traže svi ovisnici, a neki statistički podaci nisu metodološki izjednačeni te ih ne možemo uzimati kao relevantne”, pojašnjava Goić.

Vrlo je važno napomenuti da ne postoje predispozicije da će neko postati ovisnik. Postoji veliki broj faktora koji utiču i nerijetko se javljaju u komorbiditetu, a tri su ključna i to način na koji je doživljeno psihoaktivno djelovanje droge (ugodno ili neugodno iskustvo); vezanost za vršnjake i iskustva u društvu vršnjaka; te vezanost za porodicui iskustva u porodici.

Nema bolničkih kapaciteta za ovisnike

Inače, na području cijele BiH, pored sve većeg broja ovisnika među mladima postoji i problem kvaliteta usluga liječenja i tretmana.

Naime u svim bh. gradovima, izuzevši Sarajevo liječenje ovisnika se najvećim dijelom provodi na psihijatrijskim klinikama, ali ni tu smještajni kapacitet nije proporcionalan raširenosti ove populacije.

Primjera radi Psihijatrijska klinika Banja Luka i Tuzla nema predviđenog hospitalnog kapaciteta za ovu vrstu bolesti, te ovisnici dijele bolesničke sobe zajedno sa duševnim bolesnicima; isti je slučaj na području Mostara i Konjica.

U Bijeljini na Psihijatrijskoj klinici, te u bolnicama u Bratunci i Zvorniku ovisnici se samo ambulantno zbrinjavaju i na cijelom tom području ne postoji niti jedna specijalizovana ustanova koja se bavi tretmanom ovisnosti.

Goić napominje da je važno znati i da se liječenje ne provodi samo u medicinskim ustanovama, za potpuni oporavak od ovisnosti je potrebno i dalje nastaviti sa procesom, najčešće u terapijskim zajednicama.

“U našem osmogodišnjem radu smo prepoznali još jedan problem -nedostatak resocijalizaije. Naime ljudi koji su završavali liječenje u nekoj od terapijskih zajednica nisu nailazili na adekvatnu podršku, niti od institucija, niti od strane svojih najbližih”, kazao je predsjednik ove nevladine organizacije.

Povodom 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, danas je sa radom radom počela I web stranica www.biramoporavak.com i na njoj se mogu pronaći moderne i zanimljive informacije iz sveta zloupotrebe droga i oporavka od iste.

Posted by on 2017-07-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login