Albanija zaslužuje kandidatski status

Albanija Tirana
Albanija Tirana

Evropski parlament izglasao je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pravno neobavezujuću rezoluciju kojom poziva zemlje članice da Albaniji dodijele kandidatski status.

Rezolucija o napretku je sastavljena na temelju izvještaja koji je pripremio hrvatski zastupnik Nikola Vuljanić, koji je izvještač Evropskog parlamenta za Albaniju.

“Mi šaljemo jednoglasnu poruku Vijeću da Albanija zaslužuje kandidatski status. Ona je napredovala u reformama, posebno u zakonodavnim reformama i dostigla novi stepen političke zrelosti kada je mirno i uredno provedena smjena vlasti nakon parlamentarnih izbora u junu” – rekao je Vuljanić nakon glasanja.

Vuljanić je izrazio uvjerenje da albanski narod i političke snage u zemlji mogu svladati preostale prepreke i poboljšati politički dijalog ako za to imaju podršku EU-a.

Po rezoluciji, glavni izazov ostaje široko rasprostranjena korupcija i nekažnjivost zločina. Stoga se od Albanije traži da donese mjere koje će ojačati nezavisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima, oružjem i drogama.

Komisija je u svom izvještaju o napretku, objavljenom u oktobru, zaključila da bi Albanija trebala dobiti kandidatski status pod uvjetom da dovrši ključne reforme u području pravosuđa i javne uprave i da usaglasi novi parlamentarni poslovnik.

Sljedeće sedmice na dnevnom redu Vijeća za opće poslove je i pitanja proširenja. Vijeće o pitanjima proširenja može donijeti odluke samo ako postoji saglasnost svih zemalja članica.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login