Ali Akbar Salehi: Iran se pripremio na najgore

Ali Akbar SalehiIran se pripremio na najgore kako bi se suočio s finansijskim i naftnim sankcijama i uspjet će da ih prevlada, izjavio je ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u intervjuu koji je objavljen u subotu.

“Nismo stvarno zabrinuti jer smo pripremili prave odgovore na najgori od scenarija i izradili akcioni plan da se s njim suočimo”, izjavio je Salehi državnoj agenciji IRNA. Američki kongres je dozvolio uvođenje embarga iranskoj centralnoj banci i na izvoz nafte iz kojeg Teheran izvlači 80 posto svojih deviznih sredstava, a Evropska unija razmatra slične mjere.

Ministar nije precizirao kakav je iranski plan za odgovor na zapadne ekonomske sankcije uvedene zbog odbijanja Teherana da odustane od svog kontroverznog nuklearnog programa.

“Uvijek smo u posljednjih tridest godina uspijevali da prevladamo sankcije”, nakon islamske revolucije 1979. godine. “Ne možemo tvrditi da sankcije nisu imale učinka, ali smo i mi dobro vladali situacijom”, naglasio je on, prenio je AFP.

Posted by on 2011-12-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login