Ambasada Japana otvara Bugojansko lutkarsko bijenale

Bugojno

Bugojno

U ponedjeljak, 23. septembra Ambasada Japana u BiH će i ove godine otvoriti VII Bugojansko lutkarsko bijenale u organizaciji Sportsko-kulturnog centra Bugojno.

Učešće Ambasade, uz podršku KSC Bugojno, ogleda se u dvodnevnoj izložbi japanskih lutaka Hina-sama*, zastava Koinobori**, postavci 12 setova lutaka za svaki mjesec u godini, izložbi seta Yukata i Geta***, te projekciji video filmova o tradicionalnim festivalima u Japanu.

Otvaranje izložbe zakazano je za 23. septembar, sa početkom u 15:45h, u prostorijama KSC Bugojno. Postavka će biti izložena u periodu 23. septembar, 15:45h – 24. septembar, 12:00h. Ulaz je slobodan.

Ambasada Japana u BiH sa zadovoljstvom nastavlja uspješnu saradnju sa SKC Bugojno, uz nadu da će ovom manifestacijom otvoriti mogućnosti za građane Bugojna da saznaju više o narodu i kulturi Japana.

*Hina-sama – prema japanskoj tradiciji, ove lutke se izlažu na Hinamatsuri – Dan djevojčica, 3. marta. Na postolju prekrivenom crvenom tkaninom postavljene su lutke u tradicionalnoj dvorskoj nošnji iz Heian perioda (794-1185 n.e), gdje riječ Heian predstavlja mir i spokoj.

**Koinobori’ – zastave u obliku šarana se tradicionalno izlažu na Tango No Sekku – Dan dječaka, 5. maja. U japanskoj tradiciji, šaran, riba velike snage, predstavlja simbol uspjeha.

***Yukata, Geta – Yukata je kimono koji se nosi tokom ljeta uz drvene japanke – Geta.

Posted by on 2013-09-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login