Američka administracija proširila definiciju silovanja

silovanjeAmerička administracija proširila je osam decenija staru definiciju silovanja, koja će od sada prvi put obuhvatiti i muškarce žrtve i odbaciće uslov da je žrtva morala fizički da se suprotstavi napadačima.

Potpredsjednik Joseph Biden, koji je dok je bio senator napisao Zakon o nasilju prema ženama, rekao je da je nova definicija pobjeda žena i muškaraca “čije patnje nisu uzimane u obzir više od 80 godina”.

Biden je silovanje nazvao “razornim zločinom” i dodao da on ne može biti riješen ukoliko nije sagledan u punom obimu, prenose mediji.

Promjena definicije silovanja uticaće na povećanje broja ljudi za koje će se u statistikama Federalnog istražnog biroa (FBI) smatrati da su bili žrtve silovanja, ali neće biti promijenjeni federalni zakoni ili zakoni saveznih država.

Tako, na primjer, Chicago za 2010. nije prijavio nijedno silovanje FBI-u, jer se njegova šira definicija tog zločina nije uklapala u suženu definiciju FBI-a.

Bijela kuća je navela da se na proširenu definiciju silovanja dugo čekalo, mada su mnoge savezne države i istraživačke grupe tokom prethodnih decenija unijeli slične promjene u svoje definicije tog zločina.

FBI je od 1929. silovanje karakterisao kao “polno iskustvo žene, nasilno i protiv njene volje”.

Promijenjena definicija obuhvata oba pola i žrtava i napadača, i uključuje i slučajeve u kojima žrtva nije sposobna da pruži otpor zbog uticaja droga ili alkohola, ili zbog starosne dobi.

Američki Kongres odobrio je 592 miliona dolara za borbu protiv nasilja prema ženama u ovoj godini, uključujući i seksualne napade, domaće nasilje, nasilje među ljubavnim partnerima i proganjanje prema Zakonu o nasilju prema ženama i Zakonu o prevenciji porodičnog nasilja.

Administracija predsjednika Baracka Obame tražila je 777 miliona dolara za borbu protiv nasilja prema ženama.

Posted by on 2012-01-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login